open-navfaktor-logo
search
Mostar
Vlada HNK: Odgođena sjednica o policiji zbog bolesti dva ministra, Teletović hospitalizovan
Sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona koja se trebala održati danas u Mostaru odgođena je, tako da će se o zahtjevima Sindikata policije o isplati dugovanja po pravomoćnim sudskim presudama, razgovarati "naredne sedmice".
19.02.2020. u 15:08
get url
text
get url
text

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović je istaknuo kako je današnja sjednica odgođena zbog bolesti pojedinih ministara. 

-Jučer je ministar finansija zamolio predsjednika kantonalne Vlade da se sjednica koja je planirana za danas prolongira, budući da dva ministra iz SDA imaju određenih zdravstvenih tegoba i ne bi mogli nazočiti sjednici. Zahtjev je uvažen te je dogovoreno da se sjednica Vlade održi sljedeće sedmice - objasnio je Pavlović.

Jučer u poslijepodnevnim satima, dodaje Pavlović, predsjednik Vlade je informisan da je kantonalni ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Ajdin Teletović imao ozbiljnih srčanih tegoba, te da je hospitaliziran u SKB Mostar.

Podsjetimo, sindikat policije HNK, jučer je zatražio od Vlade HNK da počne poštivati dogovor o isplati dugovanja po pravomoćnim sudskim presudama ili će krenuti u pokretanje procedura za održavanjem javnog protestnog okupljanja i šetnje, te ukoliko bude potrebno pokrenuti i proceduru štrajka upozorenja i generalnog štrajka.

 U budžetu HNK za 2019. godinu bilo  je predviđeno 4, 5 miliona na godišnjem nivou za isplatu pravomoćnih sudskih presuda po tužbama budžetskih korisnika za kršenja odredbi kolektivnih ugovora, a isplaćeno 1,7 miliona KM za vansudske nagodbe i 800 000 KM za redovne isplate s kamatama. Ostaje otvoreno pitanje gdje su i po kojem osnovu preusmjerena preostala skoro 2,5 miliona KM predviđenih za ovu namjenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.