open-navfaktor-logo
search
Boračke kategorije
Vlada HNK odobrila 2,71 miliona maraka za borce
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na danas održanoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, dala je saglasnost na Program utroška sredstava za 2020. godinu u iznosu od 2,71 miliona maraka.
16.06.2020. u 18:07
get url
text
Vlada HNK

Programom je predviđeno niz aktivnosti, uz ostalo, stambeno zbrinjavanje (600.000 KM), grantovi udruženjima (598.760 KM), pomoć programima zapošljavanja i samozapošljavanja (300.000 KM), zdravstveno osiguranje (290.000 KM) te medicinska prevencija i rehabilitacija (270.000 KM).

Također, Vlada HNK dala je saglasnosti na programe sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te stjecanje radnog iskustva i usavršavanja djece poginulih boraca u ministarstvu. Vlada će putem ministarstva za realizaciju ovih programa izdvojiti 200.000 KM, a Federalni zavod za zapošljavanje 100.000 KM, saopćeno je iz Vlade HNK.

Vlada HNK je danas razmotrila i izvještaj o radu i poslovanju za 2019. godinu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač odnosno suosnivač HNK, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, KB "Dr. Safet Mujić" Mostar, Opće bolnice Konjic, Doma zdravlja Stari Grad Mostar i Zavoda za javno zdravstvo HNK. Prihvaćen je Prijedlog odluke o usvajanju izvješća koja će biti upućena u daljnju skupštinsku proceduru.

Također, usvojena je odluka kojom se odobrava 40.000 KM za nabavku vakcina protiv bjesnila i gripe.

Razmotren je i usvojen Okvirni akcijski plan radnog tijela za borbu protiv korupcije HNK za preveniranje korupcije u vrijeme trajanja pandemije covid-19. Istaknuto je, uz ostalo, kako je posebna pažnja posvećena preveniraju zloupotrebe finansijskih i materijalnih donacija međunarodnih donatora, preveniranju zloupotrebe javnih nabavki, preveniranju zloupotrebe poticaja, te koordiniranju aktivnosti antikorupcijskih tijela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.