open-navfaktor-logo
search
Izdvajanja
Vlada HNK: Za pomoć privredi, bolnicama, domovima zdravlja, ali i ceste, ukupno 16 miliona KM
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila je niz programa, uredbi, odluka i rješenja, koje se prije svega tiču podrške privredi i jedinicama lokalne samouprave.
04.05.2020. u 18:30
get url
text
Vlada HNK

Tako je usvojen Plan i program Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza za 2020. godinu u iznosu od 11.640.353,03 KM.

- Zbog vanredne situacije prouzročene koronavirusom bit će realizovani samo prioritetni projekti, pri čemu će se voditi računa o usklađivanju prihoda s rashodima- rečeno je iz Vlade.

Vlada je usvojila i Odluku o Programu utroška sredstava za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je utvrđen Budžetom za 2020. godinu s pozicije namjenska sredstva vodnih naknada za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 3.176.515,60 KM.

- Sredstva iz ove Odluke bit će utrošena za obaveze stvorene prema Programu utroška za 2019. godinu, a Odluka o sufinansiranju projekata u 2020. godini, bit će donijeta naknadno, ovisno o epidemiološkoj situaciji u Kantonu-ističu iz Vlade.

Također je usvojena i Odluka o Programu utroška novčanih sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji sa kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu" u iznosu od 1.320.000,00 KM, a naglašeno je kako je Vlada spremna, u saradnji s Ministarstvom, osigurati  i dodatna sredstva za ovu namjenu.

Vlada je donijela Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2020. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, koja su namijenjena za izmirenje dodatnih troškova nastalih pojavom COVIDA-19.

- Za tu namjenu izdvojeno je 300.00000 KM (Opštoj bolnici Konjic i domovima zdravlja: Čitluk, Mostar, Stari Grad Mostar, Konjic, Jablanica i Čapljina. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravstvo HNK imao je potrebu povećati nabavku dezinfekcijskih sredstava, te angažovati dodatni kadar za obavljanje dezinfekcijskih poslova. U tu svrhu, na ime povećanih troškova poslovanja i nabavke zaštitne i druge opreme, te sredstava za dezinfekciju Vlada je donijela Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2020. godinu u iznosu od 60.000,00 KM- navode iz Vlade.

Također,  Vlada je donijela Odluku o preraspodjeli i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2020. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK koja će biti dodijeljena Regionalnom odboru MDD ''Merhamet'' i ''Caritasu'' Biskupija Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan za nabavku prehrambenih i higijenskih artikala za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM.

Donijeta je i Odluku o imenovanju Koordinacijskog organa HNK za izradu prijedloga mjera za ublažavanje štetnih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa (COVID 19) na one privredne djelatnosti koje nisu obuhvaćene ovim programima i odlukama, pri čemu se prije svega misli na: turizam, obrtništvo i uslužne djelatnosti. Posebno je naglašeno kako sve donijete mjere trebaju biti usaglašene s mjerama viših i koordinirane s mjerama nižih nivoa vlasti, od kojih se očekuje da u pripremi, a prije konačnog usvajanja  zakonskih rješenja i mjera za prevladavanje krize, prihvate primjedbe našeg kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.