Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici donijela je rješenje o imenovanju novog direktora Direkcije za puteve KS, koja je bez čelnog čovjeka od hapšenja Nermina Drnde u februaru ove godine.

Na čelu Direkcije bit će Selmir Kovač, diplomirani inženjer saobraćaja, koji je do sada obnašao dužnost v.d. direktora u ovoj instituciji.

Kovač je za ovu poziciju izabran nakon ponovljenog konkursa, s obzirom na to da je prvi konkurs za izbor direktora, na kojem je izabrana Nedžmina Vojniković poništen.

Vojniković ističe da je ovakav potez resornog ministra Muje Fiše i Vlade KS neregularan.

-Imenovanje direktora direkcije za puteve KS od strane Vlade na odlasku pored toga što je očajnički potez je ostavljanje “vrućeg krompira” budućoj Vladi koja će biti vrlo brzo formirana. Imenovati na ovaku važnu poziciju nekoga, a znati da im “visi nad glavom” sudski proces je još jedan šamar građanima Kantona Sarajevo – izjavila je za Faktor Vojniković.

O tome što ministar tvrdi da je njeno imenovanje poništeno, jer nije ispunjavala uslove za direktora, Vojniković govori da je takve stvari i suvišno komentarisati.

-Plasiranje laži i obmanjivanje javnosti od strane resornog ministra kako ja nemam dovoljno radnog staža je suvišno komentarisati. O mom stažu postoji dokaz u PIO/MIO što je jedini validan dokument, a možda nemam staža za kriminal kojim su se bavili moji prethodnici i nisam u rodu sa suvlasnicima građevinski firmi – kazala je.

Iako je Fišo u ranijim izjavama za Faktor kazao da će je tužiti zbog lažnih optužbi na njegov račun, Vojniković tvrdi da se to još nikada desilo upravo iz tog razloga što ministar nema nikakve osnove za podnošenje krivične prijave. Napomenula je da je u toku sudski proces, pokrenut nakon njenih žalbi.

-Zakon će reći svoje, a nadati se da će ovaj resor u sljedećem sazivu Vlade KS pripasti nekom poštenom ministru koji ce prvo pokrenuti disciplinske postupke protiv članova komisije koji po Fiši nisu dobro uradili svoj dio posla pri evaluaciji moje dokumentacije. U KS je na snazi zabrana zapošljavanja, a Fišo imenuje ne pitajući se za daljnje posljedice po ljude i instituciju i očigledno ne misleći da će se vrlo skoro neko pozabaviti poslovanjem Direkcije za puteve KS od samog osnivanja. Jer “marifetluci” ove vrste ne zastarijevaju – zaključila je Nedžmina Vojniković.

Komentar ministra saobraćaja KS Muje Fiše do objave ovog teksta nismo uspjeli dobiti.