open-navfaktor-logo
search
Rebalans budžeta
Vlada TK dodatno finansira pet ključnih oblasti: Zbog recesije u rezervi ostavljeno 27 miliona KM
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je usvojila drugi rebalans budžeta TK za 2022. godinu, koji podrazumijeva povećanje od 24,5 miliona KM u odnosu na prethodni. Povećani budžet TK iznosi 585.889.757 KM i podrazumijeva značajno povećanje ulaganja u pet oblasti.
27.10.2022. u 14:08
get url
text
Suad Mustajbašić
Suad Mustajbašić

- Porasli su nam prihodi od indirektnih poreza i sada iznose 295,7 miliona KM, prihodi od poreza na dohodak sada su 56,6 miliona, a porez na dobit preduzeća sada iznosi 74,9 miliona maraka. Prihodovni dio je preduvjet za intervencije u pet oblasti, a to su zdravstvo, socijalna politika, privreda, poljoprivreda i obrazovanje - rekao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

U izmjenama i dopunama budžeta TK dominira oblast zdravstva za koju je predviđeno povećanje koje iznosi skoro 10,8 miliona KM.

- Imamo 10 miliona KM kapitalnih transera Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla za nabavku opreme, a prvi put se Vlada TK odlučila da pomogne primarni nivo zdravstvene zaštite pa će svi domovi zdravlja dobiti po 60.000 KM za nabavku saniteta ili medicinske opreme - rekao je Mustajbašić.

Rebalansom je planirano povećanje od 1,7 miliona KM za kapitalne izdatke budžetskih korisnika, a najveći dio tog novca bit će iskorišten za nabavku računarske opreme u školama i opremanje kabineta te opremanje Centra za autizam TK. Za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju bit će izdvojena dodatna dva miliona KM, a iznos za zaštitu porodica s djecom povećan je za 2,4 miliona. Subvencije malim i srednjim preduzećima i obrtima bit će povećane za 1,9 KM, a podrška povratku prognanih povećana je za pola miliona KM.

Shodno ovim povećanjima, ovogodišnja ukupna ulaganja u oblast poljoprivrede na području TK za 2022. godinu iznosit će rekordnih 13,5 miliona KM, što predstavlja najveći iznos u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za podršku malim i srednjim preduzećima i obrtima ukupno će biti osigurano 5,6 miliona KM, socijalnu politiku skoro 58,5 miliona KM, dok će ukupna podrška održivom povratku izbjeglih i prognanih iznositi skoro 2,8 miliona KM.

- Odlučilo smo se da u potpunosti ne iskoristimo transfer s nivoa FBiH, kao i preneseni višak prihoda iz 2021. godine, tako da nam je u rezervi ostalo 27 miliona KM. To je način da se pripremimo za najavljenu recesiju - zaključio je Mustajbašić.

Dodajmo i da je rebalansom predviđeno i 110.000 KM za Veterinarski zavod Tuzla, kao i 100.000 KM za nabavku računarske opreme za centre za socijalni rad na području TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.