open-navfaktor-logo
search
Mjesec dana rada
Vlada TK ispunila pet od 18 obećanja: "Došli smo da smanjimo sebi plaće, a povećamo drugima"
Vlada Tuzlanskog kantona imenovana je manje od osam mjeseci prije predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Po koalicionom sporazumu Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Socijaldemokrata BiH i Stranke za BiH za mandat je određeno 18 prioriteta u radu, a za mjesec dana rada Vlada TK u potpunosti je ispunila pet prioriteta, a započela je rad na još dva.
05.04.2022. u 14:08
get url
text

- Mi smo Vlada koja je došla da smanji sebi plaće, a poveća svim drugima. To zaista jeste tako i mi smo na to ponosni - rekao je premijer Irfan Halilagić na press konferenciji koja je organizirana povodom mjesec dana rada Vlade, umjesto uobičajenih 100, s obzirom na kratak mandat aktuelne izvršne vlasti u TK.

U potpunosti smo realizirali pet mjera, dodao je Halilagić, a u većini preostalih smo značajno odmakli na način da smo donijeli potrebne propise ili smo osigurali sredstva za njihovu realizaciju.

- Ukinuli smo povećanje plaća izabranim zvaničnicima. Povećali smo visinu osnovice za obračun novčane egzistencijalne naknade za demobilisane borce. Povećali smo iznose dječijeg dodatka sa 30 na 45 KM. Za svaku majku porodilju bez obzira na status, osigurali smo mjesečni iznos od 1.000 KM, a najduže do 12 mjeseci. Povećali smo mjesečni iznos naknade za nabavku posebne hrane oboljelim od celijakije te stvorili preduvjete za stipendiranje nadarenih učenika i studenata - nabrojao je do sada realizirane mjere premijer Halilagić.

Pored toga, potpisan je ugovor za nabavku softvera za potrebe integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, s ciljem uvođenja elektronske zdravstvene knjižice, elektronskih recepata i uputnica, što je projekat vrijedan 9,2 miliona KM.

Za mjesec dana održano je ukupno 10 sjednica na kojima je razmatrano ukupno oko 120 tačaka dnevnog reda, sa oko 150 mjera, među kojima se nalazilo i šest zakonskih rješenja.

- Realizaciju ostalih mjera iz ekspozea, pokrenut ćemo nakon rebalansa budžeta TK koji ćemo vrlo brzo uputiti u skupštinsku proceduru - zaključio je Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.