open-navfaktor-logo
search
Realizacija 78 posto
Vlada TK za četiri mjeseca rada realizirala 14 od 18 datih obećanja
Tokom prethodnih nešto više od četiri mjeseca rada, Vlada Tuzlanskog kantona (TK) ispunila je 14 od ukupno 18 mjera koje su obećane u ekspozeu premijera nakon imenovanja.
28.07.2022. u 11:07
get url
text
Premijer i dio ministara iz Vlade TK

- Radi se o oko 78 posto uspješnosti realizacije za oko 50 posto mandata, koliko je proteklo od imenovanja, do općih izbora u Bosni i Hercegovini planiranih u oktobru tekuće godine - kazao je na današnjoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije premijer TK Irfan Halilagić i dodao da je Vlada, "nakon što je u prva dva mjeseca svog mandata u realizirala osam, u trećem mjesecu mandata realizirala i naredne tri mjere, da bismo u četvrtom mjesecu počeli sa izdavanjem elektronskih zdravstvenih knjižica, ukinuli smo prafiskalni namet – naknadu za općekorisne funkcije šuma te plaće uposlenih u oblastima obrazovanja povećali za 9,5 posto u odnosu na mjesec decembar 2021. godine.

To znači da je u prva četiri mjeseca, od ukupno 18 mjera, realizirano njih 14 ili oko 78 posto.

Kako je akcentirano uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica znači kraj birokratskog procesa i početak jedne nove ere za osiguranike na području TK.
Najveće benefite elektronske zdravstvene legitimacije će imati osiguranici, ali će se ovim sistemom i unaprijediti cjelokupan sistem zdravstvene zaštite.

- Kako bi domovi zdravlja, čiji su osnivači, inače, gradovi i općine, što spremniji ušli u ovaj proces, Vlada, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja osigurali su dodatnih 600.000 KM za nabavku oko 240 računara neophodnih za integraciju domova zdravlja u ovaj informacioni sistem - pojasnio je premijer Halilagić.

Posebna pažnja tokom proteklih mjesec dana posvećena je saradnji sa privrednicima. Rezultat toga su izmjene i dopune Zakona o šumama, čime je ukinuta naknada za općekorisne funkcije šuma. Radi se o naknadi u visini od 0,04 posto ukupno ostvarenog prihoda, koju su plaćala sva pravna lica registrovana za obavljanje djelatnosti i imaju sjedište na teritoriji Kantona, kao i dijelovi pravnih lica čije je sjedište van Kantona, a obavljaju djelatnost na teritoriji Kantona, navodi se u saopćenju Vlade TK.

- Ovim izmjenama Zakona ispunili smo dugogodišnju inicijativu poslodavaca i privrednika u našem kantonu te im pružili direktnu pomoć rasterećenjem rada. Prema određenim procjenama ukidanjem ovo nameta privrednicima sa područja Tuzlanskog kantona poslovanje je rasterećeno za oko 3,5 miliona KM na godišnjem nivou, što je i ujedno poticajna mjera - kazao je premijer Halilagić.

Također, premijer je dodao da je Vlada na inicijativu izvozno orijentiranih privrednika inicirala i izmjenu odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

- Zatražili smo da se zadrži pojednostavljeni postupak carinjenja po fakturi, koji se trenutno primjenjuje. Njegovim ukidanjem, što predviđa odluka Vijeća ministara, nastupili bi brojni negativni efekti po izvoz i ukupno poslovanje te razvoj privrede. Njom se ograničava vrijeme izvoza i onemogućava pojednostavljeni postupak carinjenja, a takvim postupanjem, za najveće izvoznike u BiH koji imaju odobren pojednostavljeni postupak carinjenja, smanjio bi se izvoz za 25 do 40 posto - objasnio je premijer Halilagić.

Tokom posljednjih dana Vlada je, dodaje se u saopćenju, sa sindikatima potpisala sporazume kojima se predviđa povećanje plaća za 9,5 posto u odnosu na obračun iz decembra 2021. godine.

Kada je u pitanju realizacija do sada već realiziranih mjera, danas je istaknuto da je započela isplata porodiljskih naknada, te da su sredstva Federalnom zavodu PIO/MIO transferirana i da će penzioneri sa najnižim penzijama uz julsku penziju dobiti i pomoć Vlade TK u iznosu od po 100 KM.

- Od preostalih mjera moramo istaknuti da smo već pružili partnersku ruku Univerzitetu u Tuzli da snažnije i hrabrije zakorače u projekat izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, čime smo značajno započeli i realizaciju slijedeće mjere - kazao je premijer Halilagić.

Na današnjoj konferenciji istaknuto je da realizacija preostalih mjera uopće nije upitna te da je ona uvjetovana određenim terminima i datumima, kao što su početak školske i akademske godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.