open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici obilježila Dan bijelih traka
Nošenjem bijelih traka oko ruku članovi Vlade Tuzlanskog kantona, na današnjoj su se sjednici Vlade pridružili i institucionalno obilježili Dan bijelih traka, kao simbol stradanja Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru.
31.05.2022. u 13:19
get url
text
Premijer i članovi Vlade TK

Prije trideset godina nesrpskom stanovništvu u Prijedoru je naređeno da, kao znak raspoznavanja, obilježe svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Bio je to uvod u sistemsko čišćenje Prijedora, mučenja, silovanja i ubijanje Bošnjaka i Hrvata u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

- Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice - tadašnja je stravična poruka koja je emitirana putem Radija Prijedor.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Vlada Tuzlanskog kantona danas se nošenjem bijele trake oko rukava prisjetila 31. maja 1992. godine. Trake koja je, prema mišljenju mnogih,bila jasan znak i namjera da se u Prijedoru počini genocid jer se na vidljiv način obilježila jedna cijela grupa ljudi kako bi se istrijebila i prognala s jednog područja.

Zločinci koji su ubijali, mučili, silovali i palili u Prijedoru su osuđeni više od 800 godina zatvora, a pojedini su osuđeni i po dva i čak tri puta. Pred Sudom BiH i dalje se vode procesi za ratne zločine u ovom gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.