open-navfaktor-logo
search
Pojačane kontrole
Voda nelegalno trošena i na stadionu Koševo, VIK ispostavio račun od 45 hiljada KM
Naše ekipe koje su izvršile kontrolu utvrdile su da Centar za sport i rekreaciju, treba platiti za nelegalno potrošenu vodu , a dužni su ukinuti sva nelegalna istočišta i kompletnu potrošnju vode obuhvatiti vodomjerom, kazali su iz Vodovoda i kanalizacije
16.08.2019. u 11:19
get url
text

Odjel za kontrolu i nadzor KJKP Vodovod i kanalizacija utvrdio je da JU Centar za sport i rekreaciju koja upravlja stadionom "Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, nelegalno trošio vodu iz gradskog sistema.

- Naše ekipe koje su izvršile kontrolu utvrdile su da Centar za sport i rekreaciju treba platiti za nelegalno potrošenu vodu 45.337,96 maraka. Također, dužni su ukinuti sve nelegalne priključke i kompletnu potrošnju vode obuhvatiti vodomjerom – kazali su za Faktor iz Vodovoda i kanalizacije.

Direktorica Centra za sport i rekreaciju Sabina Špago, svim uposlenicima u Centru dostavila je obavijest da se utvrdi ko i gdje je priključivao vodu prije mjerila za potrošnju i zatražila je da dobije odgovore do 8. augusta.

Centar za sport i rekreaciju angažovao je sudskog vještaka koji je utvrdio da je bilo nelegalnih priključaka na stadionu Koševo, potvrdila je za Faktor direktorica  Sabina Špago.

- Aktuelna Uprava Centra radi od jula 2018. godine i željeli smo da imamo pravu informaciju, Sudski vještak je konstatovao da postoje nelegalni priključci i da postoje još od 1981. godine, kada je rađena rekonstrukcija stadiona i 1996. godine, kada su izvođeni neki radovi na stadionu, ali nije mogao utvrditi da li se voda nelegalno trošila. Dobili smo od ViK-a fakturu da platimo, ali još moramo provjeriti ko je odgovoran i ukoliko budemo morali platiti ovaj račun to ćemo i učiniti. Tražimo od ViK- a da ukine nelegalne priključke na stadionu, ali tehnička ekipa iz VIK-a još nije odgovorila na naš poziv - kazala je Špago.

U međuvremenu direktorica Špago napravila je analizu koliko se plaćalo za potrošenu vodu od 2009. do 2014. godine i utvrdila da je prosječna godišnja potrošnja vode bila oko 13 hiljada maraka. Kada su na stadion ugrađene prskalice 2014. godine potrošnja vode se naglo povećala za 20 hiljada maraka na godišnjem nivou i da bi 2018. godine račun iznosio 30.800 maraka. Po ovoj računici može se vidjeti da se nisu koristili nelegalni priključci, tvrdi Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.