open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Vozači u hotelu "Tehnograd" sedmi dan bez rješenja o karantinu
U karantinu hotela "Tehnograd" u Tuzli smještena je 81 osoba, a radi se o bh. državljanima dovedenim u Tuzlu sa graničnih prijelaza Orašje i Brčko.
19.04.2020. u 17:33
get url
text
Sutra bi ih na razgovor trebala primiti ministrica zdravlja Tuzlanskog kantona Dajana Čolić
Sutra bi ih na razgovor trebala primiti ministrica zdravlja Tuzlanskog kantona Dajana Čolić

Među njima nalazi se i grupa od tridesetak vozača na radu u Sloveniji, koji su prošle nedjelje smješteni u karantin po rješenju sanitarnog inspektora Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Iako im je u rješenju navedeno da će u karantinu ostati 72 sata, oni su već osmi dan u hotelu "Tehnograd", a da im niko još nije rekao koliko će ostati i zašto su uopšte smješteni u karantin.

- Svaki dan pokušavamo putem nadležnih federalnih i kantonalnih institucija saznati zašto nas drže u karantinu. Rješenje inspektora Brčko distrikta BiH isteklo je u utorak. Kontaktirali smo i gospodina Fahrudina Solaka, koji je rekao da u Federaciji BiH ne važe rješenja Brčko distrikta BiH, ali nam nije odgovorio zašto se na nas ne odnosi dio naredbe Federalnog štaba CZ od 10. aprila, u članu 6. u kojem se kaže da su vozači, uz još neke profesije, izuzeti od obaveze boravka u karantinu – izjavio je Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Danas je pet osoba pušteno iz karantina, od kojih su četiri upućene na kućnu izolaciju, a jedna je premještena u karantin hotela "Tuzla".

- Među njima je samo jedan vozač, ali je on pušten zbog bolesti djeteta koje mora na hitnu operaciju. Mi još čekamo da nam se bilo ko obrati i kaže šta će biti s nama. Odnosno, da nam izdaju rješenja o smještaju u karantin ili puštanju kući. Nije više u pitanju zdravlje, nego se plašimo da ćemo ostati bez posla – navodi Mujkić.

Odgovore na ova i druga pitanja od nadležnih institucija traže i porodice u karantin smještenih vozača. Prema nezvaničnim informacijama sutra bi ih na razgovor trebala primiti ministrica zdravlja Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

U Kriznom štabu TK podsjećaju kako rješenja o smještaju u karantin daje Federalno ministarstvo zdravlja, pa se postavlja pitanje zašto grupi vozača u hotelu "Tehnograd", ako dokumenat inspektora iz Brčko distrikta BiH ne važi u Federaciji BiH, nije izdato nikakvo novo rješenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.