open-navfaktor-logo
search
I dalje parkirana
Vozila Doma zdravlja KS plaćena 290.000 KM još čekaju na registraciju
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo kupila je dva sanitetska vozila i platila ih, kako su novinaru Faktora krajem septembra rekli uposlenici ustanove, oko 290.000 KM.
14.10.2022. u 08:11
get url
text

I ništa tu ne bi bilo sporno da ta ista vozila ne stoje parkirana ispred Doma zdravlja Centar čekajući registraciju.

Faktor je krajem septembra objavio tekst o tome da je deset vozila Doma zdravlja KS mjesec dana parkirano u krugu kasarne u Semizovcu i da vozila moraju biti parkirano, jer im je 30. augusta istekla registracija, a u međuvremenu nije potpisan ugovor ni sa jednom osiguravajućom kućom.

Tada je navedeno i "kako je ustanova kupila dva kardiomobila i platila ih oko 290.000 KM, iako Dom zdravlja nema timove za reanimaciju".

- Mi nemamo timove za reanimaciju jer na teren odlaze vozač i medicinska sestra. Ne znam šta će nama kardiomobili, jesmo li te novce mogli pametnije potrošiti za nešto što nam je neophodnije u ovom trenutku, a takvih stvari sigurno ima puno i što će zaista poslužiti građanima Kantona Sarajevo - kazali su nam krajem septembra uposleni u JU Dom zdravlja KS.

No u JU Dom zdravlja KS sada kažu "kako su oni ta dva vozila, za koja nisu precizirali kada su tačno kupljena, ali su spomenuli da bi to moglo biti u osmom ili devetom mjesecu, preuzeli tek 30. septembra".

- Dobili smo informaciju kako su obavljeni tehnički pregledi vozila koja čekaju na registraciju, dakle dva kupljena vozila, ali i ostala kojima je ranije istekla registracija. Naredne sedmice bi se trebalo ići u dodjeljivanje stikera kako bi bili u upotrebi - kažu u menadžmentu JU Dom zdravlja KS.

Podsjetimo, na pitanje zašto se kasni s registracijom vozila, koje smo JU Dom zdravlja KS uputili 29. septembra, iz ove ustanove nam je odgovoreno "kako je postupak nabavke osiguranja vozila na osnovu dostavljene tehničke specifikacije Službe tehničkih poslova objavljen 22. jula, dok su 27. jula dostavljene dvije žalbe koje su usvojene, pa je postupak nabavke poništen".

VEZANI TEKST - Istekle registracije: Deset vozila Doma zdravlja KS mjesec dana parkirano u krugu kasarne u Semizovcu

- Novi postupak nabavke objavljen je 18. augusta, objavljen je novi postupak nabavke usluga osiguranja. Javno otvaranje ponuda zakazano je za 12. septembar gdje je pristiglo pet ponuda ponuđača. Komisija je izvršila evaluacijsku ocjenu ponuda, shodno kvalifikaciji dala preporuku generalnom direktoru, pa je 14. septembra donesena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Nakon toga u ostavljenom žalbenom roku 22. septembra dostavljene su dvije žalbe na Odluku o izboru. Imajući u vidu da žalbeni navodi u obje žalbe nisu osnovane, te da se ne odnose na formalno pravnu ispravnost postupka, nego na primjenu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, ugovorni organ smatra obje žalbe u potpunosti neosnovanim. Kako ugovorni organ nije nadležan da vrši nadzor nad osiguravajućim kućama, te ni njihovu primjenu tarife i cjenovnika, kao ni zakona koji regulira navedenu oblast, istu prosljeđuje Uredu za razmatranje žalbi na konačno odlučivanje – navedeno je u odgovoru JU Dom zdravlja KS.

U menadžmentu JU Dom zdravlja KS dalje navode "kako se kupljena vozila ne zovu kardiomobili, jer takva vozila u svom sastavu imaju još više opreme od onih koje je Dom zdravlja nabavio".

- Radi se o sanitetskim vozilima koja su opremljena za transport i liječenje pacijenata i koja su sa nivoom opreme definisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Znači, to je vozilo sa dodatnom sanitetskom opremom, ali ne posjeduje opremu zbog koje bi se pojmovno mogao nazvati kardiomobil - objašnjavaju i dodaju:

- Što se tiče tima za reanimaciju, u smislu sistema, nigdje ne postoji takav pojam, ali se podrazumijeva da zdravstveni profesionalci svih profila, pri svom redovnom školovanju i edukaciji koju prolaze, trebaju znati reanimirati osobu na ulici ili bilo gdje drugo - kazali su iz menadžmenta JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.