Nakon završetka Drugog svjetskog rata, neposredno po oslobođenju grada, ratni veterani su odlučili formirati fudbalski klub koji će predstavljati Zenicu. Nogometni klub Čelik osnovan je 16. juna 1945. godine i domaće utakmice igrao je na starom stadionu Bilino polje, dok pedesetih godina prelazi na stadion Blatuša u istoimenom zeničkom naselju. Sedamdesetih godina prošlog vijeka sa izgradnjom novog i modernog stadiona Bilino polje Čelik se vraća na mjesto gdje je sve i počelo te tu ostaje do danas.

Upravo sedamdesete bile su zlatne godine za Čelik, jer je tada klub ostvario svoje najzapaženije rezultate u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, koja je bila među jačim evropskim ligama. Dva puta zaredom osvojio je Mitropa/Srednjoevropski kup, najstarije evropsko fudbalsko takmičenje.

Tokom 17 sezona u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije Čelik je odigrao 574 utakmice. Prvi ulazak u Prvu ligu se desio u sezoni 1967/68, a kao najbolji rezultat se izdvaja šesta pozicija u sezoni 1973/74. godine. Posljednje utakmice u Prvoj saveznoj ligi Čelik je odigrao u sezoni 1988/89.

Od osamostaljenja Bosne i Hercegovine, Čelik je nastupao konstantno u najvišem rangu takmičenja, a osvojio je tri titule prvaka države i dva kupa. Međutim, nakon osvojenih trofeja uslijedile se dvije decenije loših rezultata sa izuzecima u određenim sezonama. Najveći postratni evropski uspjeh se desio 2001. godine kada je Čelik igrao utakmice Intertoto kupa.

Petog januara 2017. godine NK Čelik je postao "prvi profesionalni članski klub na ovim prostorima" koji i formalno funkcioniše na principu "jedan član – jedan glas". Ipak, posljednjih nekoliko godina zbog niza loših okolnosti te finansijskih i mnogih drugih problema klub je ispao u najniži stepen takmičenja, a danas se takmiči u trećem rangu, odnosno Drugoj ligi Federacije BiH.

Veterani zeničkog Čelika pružaju određenu vrstu podrške u želji da u što skorijem roku "crveno-crne" ponovo vide u premijeligaškom društvu Bosne i Hercegovine. Jedan od njih je Mato Gavran koji je za Čelik igrao 10 godina.

- U Čelik sam došao davne 1968. godine kada je ušao u Prvu ligu Jugoslavije i u ovom klubu igrao sam 10 godina. Lično sam jako zadovoljan jer igrali smo ravno deset godina u Prvoj ligi. Igrali su u Čeliku tada jako poznati fudbaleri poput Renića, Buze, Radulović, Vujačić, Talić, Golubović, bio je Micić i da ih ne nabrajam sve. To su bili jako kvalitetni igrači koji su u Zenicu došli iz drugih gradova bivše Jugoslavije. Čelik je u onoj jugoslovenskoj ligi bio jako dobro plasiran, a 1974. napravili smo najbolji plasman. Čelik je i pored jake konkurencije tada bio stabilan prvoligaš - prisjetio se Gavran, dodavši:

- Zenica je za naše prilike veći grad, stadion Bilino polje je ljepotica. Nažalost, da Čelik igra u Drugoj ligi Federacije BiH?! Nikad nisam mogao ni pomisliti?! Ali eto, tako je... Nadam se da ćemo u naredne dvije godine uspjeti da se plasiramo u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, gdje je Čeliku i mjesto.

Emir Čerim, direktor NK Čelik, također vjeruje u bolje dane i povratak na staze stare slave "ponosa Zenice". Kaže da je trenutna Uprava naslijedila mnogo problema i dugovanja.

- Međutim, možemo se pohvaliti da smo za dvije godine vratili više od milion i po maraka duga i da uspješno servisiramo i dug prema Poreznoj upravi te sigurno da ovaj klub ide na sigurnije staze i da Čelik čekaju uspješniji dani - pričao je za Anadolu Agency (AA) Čerim, naglasivši:

- Čelik je jedan od simbola ovog grada i učinio ga je poznatim na prostorima bivše Jugoslavije, čak i šire. Iako nije mazio svoje navijače proteklih 20 godina i bio zarobljenik pojedinih političkih struktura sada se u njemu nalaze mladi momci koji vole ovaj klub, momci koji su prije svega navijači ovog kluba tako da zasigurno očekujemo jako pozitivnu i uspješnu budućnost. Planovi su nam da sljedeće godine napadnemo veći rang, tj. da ostvarimo promociju u Prvu ligu Federacije BiH, a nakon toga vratimo se i u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Armin Duvnjak, mladi i perspektivni trener Čelika, na "užarenu klupu" sjeo je 17. marta 2022. godine.

- Navijači su nam najveća pomoć. Oni su nam dodatni vjetar u leđa. Sa druge strane, finansijska pomoć prijeko nam je još uvijek potrebna s obzirom da se Čelik još oporavlja. Klub je bio na rubu gašenja, ali hvala Bogu uz pomoć dobrih ljudi ovog grada i navijača opstao je. Vjerujem da Čelik ide uzlaznom putanjom i da ćemo se vratiti na mjesto koje zaslužujemo, a to je Premijer liga Bosne i Hercegovine - istakao je Duvnjak te pozvao "sve navijače Čelika koji žive i izvan Bosne i Hercegovine da se učlane u klub i postanu 12. igrač".