open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
VSTV pokrenuo postupak protiv sudije zbog izjave "savremene žene nemaju razumijevanja za šamar"
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) pokrenuo je postupak protiv banjalučkog sudije Milana Blagojevića zbog njegove izjave da "savremene žene nemaju razumijevanja za šamar", saznaje Faktor.
21.01.2021. u 16:14
get url
text

- Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je, po službenoj dužnosti, registrovao predmet u vezi medijskih objava - potvrđeno nam je u VSTV-u.

Blagojević je spornu izjavu rekao 19. januara na ročištu Branislavu Stanivukoviću (44) optuženom za svirepo ubistvo nevjenčane supruge Milice Marinković (33) u julu prošle godine, koju ju je polio benzinom i zapalio. Marinković je od posljedica teških opekotina preminula nakon nekoliko dana u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

Na nastavku glavnog pretresa o Stanivukovićevom karakteru u sudnici je, između ostalih, svjedočila njegova bivša supruga Zehra Stanivuković. Ispričala je da "nije bio nasilan", ali je na intervenciju tužioca da je u istrazi rekla drugačije, potvrdila da ju je nekada "znao ošamariti".

- Možda mi je udario šamar, dva... Možda sam ja bila kriva zbog toga, ne znam - izjavila je bivša supruga optuženog.

Tada se uključio sudija i član sudskog vijeća Milan Blagojević koji je komentarisao kako "savremene žene nemaju razumijevanja za šamar".

- Neobično mi je da ste vi imali razumijevanje za to - kazao je sudija Blagojević.

Sudija Blagojević se kasnije ponovo umiješao tokom svjedočenja Zehre Stanivuković, i to na pitanje advokata optuženog o okolnostima pod kojima se žrtva "umiješala u njihov brak".

Blagojević je ocijenio da svjedok to ne može znati "jer se ljubav iskazuje pogledom i to se ne primijeti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.