open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
VSTV utvrđuje prijedlog kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Heregovine (VSTVBiH) zakazalo je za danas vanrednu sjednicu u čijem je fokusu imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija. Između ostalog, planirano je utvrđivanje prijedloga kandidata za Ustavni sud Federacije BiH, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.
24.02.2021. u 08:13
get url
text

Nadalje, očekuje se imenovanje predsjednika Općinskog suda u Visokom, Općinskog suda u Žepču, Općinskog suda u Kaknju, Općinskog suda u Goraždu, Općinskog suda u Kiseljaku, Općinskog suda u Livnu i predsjednika Općinskog suda u Travniku, te glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, kao i sudije Vrhovnog suda FBiH.

Istovremeno, trebali bi biti imenovani predsjednici Osnovnog suda u Bosanskoj Dubici, Osnovnog suda u Trebinju, Osnovnog suda u Višegradu i predsjednika Osnovnog suda u Tesliću, te vršilac dužnosti predsjednika Okružnog suda u Doboju.

Kako je to uobičajeno, kandidati za spomenute funkcije bit će u prilici da se obrate članovima VSTV-a i ukratko iznesu osnovne odrednice vlastitog djelovanja.

Prema predloženom dnevnom redu, članovi VSTV-a BiH trebali bi se, između ostalog, izjasniti o članstvu u radnim tijelima ovog regulatornog tijela, kao i izboru članova Vijeća koji će vršiti strateški nadzor nad Projektom unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini - treća faza (ICEA III).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.