open-navfaktor-logo
search
Brisan i sa Twittera
Vučiću ne pada na pamet da zaustavi učitelja: Šešeljevo nasilje, divljanje, prijetnje, uvrede...
Twitter račun predsjednika Srpske radikalne stranke i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja od 10. februara ove godine je suspendiran zbog vrijeđanja i neprimjerenih objava na toj društvenoj mreži.
04.03.2020. u 20:21
get url
text

Ukidanje Šešeljevog računa dogodilo se dan nakon njegova gostovanja u emisiji “Hit tvit” u kojoj se, na njemu svojstven način, žestoko posvađao s predsjednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom.

Vrijeđanje, ponižavanje, jezive prijetnje i krajnje nepristojne komentare, Šešelj je brižljivo njegovao na Twitteru.

Tako je prošle godine, doajenu sportskog novinarstva u Srbiji Milojku Pantiću, koji je žestoki kritičar režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Šešelj sa svog Twitter profila zaprijetio smrću.

 

- Ono govno izdajničko Milojko Pantić, j...'o mu pas mater ku......u, kaže da sam nacionalistička hulja.("Danas", 19. oktobra 2019.)Dodaje da imam neke svoje "grobare".Dao mi je dobru ideju. Formiraću bataljon grobara koji će sve izdajnike,poput Milojka Pantića, zakopati duboko, duboko - napisao je Šešelj.

Uslijedio je veliki broj komentara twitteraša, koji su Šešelju poslali poruke da je zločinac, da se povampirio, da ide se liječiti...

Šešelj je i prije prijetio Pantiću, te Aleksandri Jerkov, zastupnici Demokratske stranke. Poručio je da će joj nestati sve dlake s glave i da će joj namazati glavu katranom i nalijepiti guščijim perjem. Pantiću je poručio da će mu uskoro "je..i majku“ da bi mu dokazao da je šešeljizam življi nego ikad i da je u stanju "da počisti sav izdajnički ološ“.

Prošle godine u septembru, na izjave kandidata za predsjednika Hrvatske Miroslava Škore, odgovorio je kako "još nema vremena baviti se Hrvatima koji ga nazivaju ratnim zločincem".

- Trebam prvo popisati sve Srbe koji su me tako nazvali i trebam im svima razbiti njušku. Kad svim Srbima koji me nazivaju ratnim zločincem porazbijam njuške, onda ću preći na Hrvate. Ako su žene u pitanju ošišat ću ih naćelavo, nalijepiti na njih katran i posipati ih perjem – rekao je Šešelj.

Redakciji Blica, 12. februara ove godine zaprijetio je prolivanjem krvi.

Povod za ovakvu reakciju bila je informacija da je Šešelj pazario luksuzni džip, koji je plaćen 140.000 eura.

Razgovor novinarke Blica sa Šešeljem:

Šešelj: Zašto me zovete? Šta ‘oćete – pita Šešelj koji se isprva nije javio na poziv Blica, a potom je pozvao sam.

Blic: Ako možete da nam odgovorite na nekoliko pitanja. Kada ste i kako kupili džip?

Šešelj: Neću da odgovorim.

Blic: Zašto ne želite da odgovorite na pitanja u vezi sa automobilom?

Šešelj: Ne dajem izjave za Blic. Kad dođem u Blic, ostavit ću krvave tragove za sobom.

U aprilu 2018. godine, samo 24 sata poslije izricanja presude za progon Hrvata 90-ih godina, rekao je kako je spreman ponoviti svoje zločine i to protiv dvojice kolega parlamentaraca, Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka.

- Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka - izjavio je Šešelj za portal beogradskog lista Blic, dan nakon što mu je Prizivno vijeće Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove, kao sljedbenik Haškog tribunala, izreklo kaznu od deset godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina.

U martu 2018. godine, ispred zgrade suda u Beogradu, gdje je trebalo biti održano suđenje za ratne zločine u Kravici kod Srebrenice 1995. godine, izvrijeđao je predstavnicu Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Kadu Hotić. 

Šešelj se skandalozno ponaša i u Skupštini Srbije, gdje nerijetko vrijeđa i prijeti kolegama zastupnicima. Izvrijeđao je tako jedne prilike zastupnicu Mariniku Tepić i zastupnika Radoslava Milojčića Kenu. Dok je Tepić govorila u Skupštini tražeči da se zabrani rad SRS-u, Šešelj joj je dobacivao uvrede.

- Je..ti majku ustašku’, rekao joj je i dodao "da može da mu popuši“.

Kad je Šešelj vidio da ga Radoslav Milojčić snima dok vrijeđa Tepić, i njega je zasuo uvredama. "Snimaj, snimaj, je… ću ti majku ustašku", rekao je Šešelj Milojčiću, a potom Tepić dobacio: "Dok mi budeš pušila k..ac“.

Prošle godine u julu, novinarka lista Danas Snežana Čongradin u svom izvještaju pisala je o tome da je Srbija počinila genocid, a potom javno doživjela prizemne uvrede od Vojislava Šešelja.

Brojne poznate ličnosti, organizacije ali i šira javnost osudili su najbrutalnije uvrede i prijetnje koje je lider radikala sa skupštinske govornice uputio novinarki.

Šešelj je potom u Skupštini Srbije Čongradin opisao najpogrdnijim imenima, uputivši joj prijetnje smrću i poručivši da bi "takve poput nje poslao na 20 godina robije".

U novembru 2014. godine Šešelj je iz Haga, gdje je bio u pritvoru, poručio da će, ako dođe u Srbiju, sve snage usmjeriti na osvetu, a ne na liječenje, nakon što je Haški tribunal donio odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

VEZANI TEKST - Skandal: Radikali ratnog zločinca Vojislava Šešelja napali Natašu Kandić i aktiviste nevladinih organizacija u Beogradu

U aprilu 2016. godine izazvao je skandal paleći i gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, dok je u posjeti Beogradu bila hrvatska delegacija.

Šešelj je prvostepenom Haškom presudom bio oslobođen svih optužbi, a drugostepenom je osuđen za zločine protiv čovječnosti zbog poticanja deportacija, progona i drugih nehumanih djela. Osuđen je na 10 godina zatvora, ali je pušten s obzirom na to da mu se uračunao boravak u pritvoru.

Divljao je 90-tih godina, kada je u Hrvatskoj i BiH držao ratnohuškačke govore, nastavio i u sudnici Haškog tribunala, a potom i u Skupštini Srbije i gotovo svim javnim istupima, ne birajući riječi.

Nažalost, iako su bili brojni apeli da se udalji iz skupštinskih klupa, da odgovara krivično zbog prijetnji smrću, silovanjem... državni organi u susjednoj Srbiji ne miču ni prstom. A i kako bi i zašto, kada je vožd njegov najbolji učenik koji je izašao ispod "šešeljevskog šinjela“, Aleksandar Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.