- Hvala Vam na pismu od 25. marta 2021. Cijenim Vaše ljubazno razmišljanje o malezijskim strategijama nabavke vakcine protiv COVID-19. Zapravo je imunizacija protiv COVID-19 presudna za spašavanje života i ponovno uspostavljanje normalnosti usred najsmrtonosnije pandemije 21. vijeka - naveo je malezijski premijer u pismu Džaferoviću.

Malezija je počela s nacionalnim programom vakcinisanja krajem februara, obavještava premijer te zemlje i dodaje kako dijeli Džaferovićevu "duboku zabrinutost zbog kašnjenja isporuke vakcina zbog uskog grla u proizvodnji i distribuciji".

- Do sada je samo 0,4 posto malezijskog stanovništva potpuno vakcinisano - navodi Muhyiddin Yassin, uz napomenu da bi se i dalje trebalo insistirati na jednakoj i pravičnoj pristupačnosti vakcinama za sve jer "niko ne može biti siguran dok svi ne budu sigurni".

U pismu naglašava i kako je upoznat sa činjenicim da je BiH putem COVAX mehanizma dobila 23.000 doza Pfizer/BioNTech i 26.400 doza AstraZeneza vakcina.

- Kao odgovor na vašu molbu, Malezija će donirati 50.000 doza vakcina protiv COVID-19 Bosni i Hercegovini. Isporuka će biti adekvatno iskoordinirana. Nadam se da će ovaj znak prijateljstva pomoći Bosni i Hercegovini u vašem programu vakcinacije. Malezija je ponosna na naše čvrste odnose s Bosnom i Hercegovinom. Uvjeravam Vas u nepokolebljivu podršku Malezije Bosni i Hercegovini - stoji u pismu Muhyiddin Yassin, premijera Malezije.