Skoplje

Za 16 optuženih 211 godina zatvora zbog nasilja u Sobranju

Objavljeno: 15.03.2019. u 16:13

U ovom slučaju ispitano je bilo 40 svjedoka i prezentovan veliki broj materijalnih dokaza

Skopski sud presudio je da 16 optuženih za nasilje u Sobranju, koje se dogodilo 27. aprila 2017. godine, dobije ukupno 211 godina zatvora, prenosi a1on.mk

Bivši direktor Biroa za javnu sigurnost Mitko Čavkov osuđen je na 18 godine zatvora, načelnici Mitko Pešov, Duško Lazarov i Goran Gjoševski, kao i dio pripadnika osiguranja bivšeg predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog osuđeni su na po 15 godine zatvora.

Operski pjevač Igor Durlovski je oslobođen optužbe, dok je Munir Pepić, pripadnik makedonske Agencije za obavještavanje, osuđen na 15 godina zatvora.

Sutkinja Dobrila Kacarska tokom izricanje presude rekla je da nasilje u Sobranju iz 27. aprila nije smjelo da se dogodi, prenosi Tanjug.

- Nije smio da se dogodi krvavi četvrtak. Slike kako jedni biju druge će ostati upamćene - rekla je Kacarska.

Ona je rekla i da je ponašanje policijskih službenika, koji nisu spriječili nasilje, velika sramota.

- Nažalost policija nije postupila u skladu sa ovlaštenjima. Slike sa krvavim glavama će ostati zapamćene, a datum ispisan crnim slovima u makedonskoj historiji - rekla je sutkinja Kacarska.

U ovom slučaju tužilaštvo je teretilo optužene za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti. Minimalna kazna za ovo djelo je deset godina zatvora.

Nakon usvajanja Zakona o amnestiji u Sobranju, 15 lica je bilo oslobođeno u ovom slučaju, među kojima i poslanici koji su tog "krvavog četvrtka" otvorili vrata Sobranja - Sašo Vasilevski i Krsto Mukovski.

Prvo ročište u ovom slučaju započelo je 22. augusta prošle godine, dok je sutkinja Dobrila Kacarska zakazivala intenzivna ročišta koja su trajala više od 12 sati. U ovom slučaju ispitano je bilo 40 svjedoka i prezentovan veliki broj materijalnih dokaza.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije