open-navfaktor-logo
search
Stari Grad
Za nadarene i deficitarne: Podijeljene stipendije, ali se već godinama niko ne javlja na konkurs za stare zanate
Ahmed Crnomerović učenik je drugog razreda Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu, smjer mesar.
14.02.2020. u 11:55
get url
text

Smatra da su mesari traženi na tržištu rada kako u Bosni i Hercegovini, tako i van države, te je upravo to razlog zašto je prilikom upisa u srednju školu izabrao ovaj smjer.

- Smatram da bih mogao i pokrenuti svoj obrt. Bilo je mesara i u mojoj porodici od kojih također mogu učiti. Važno je da za svaku oblast imamo stručnjaka, pa tako i oni koji su učili zanat sutra treba da rade posao stručno i profesionalno – kaže Crnomerović.

Nada se da bi i nakon završene škole mogao i dalje ići na usavršavanje, te njegovo obrazovanje sigurno tu neće stati.

Ahmed je jedan od učenika koji je dobio stipendiju za deficitarna zanimanja od Općine Stari Grad.

Ugovore sa Općinom danas je potpisalo 97 stipendista, od toga 55 učenika, 50 nadarenih i pet učenika deficitarnih zanimanja, te 42 studenta. 

Ove godine, kao ni prethodnih godina na konkurs Općine Stari Grad za dodjelu stipendija za izučavanje starih zanata nije se javio niti jedan učenik.

Ena Muhić, studentica četvrte godine Pravnog fakulteta sa prosjekom 9,5 ostvarila je pravo na stipendiju za nadarene studente Općine Stari Grad.

- Ova stipendija će mi uveliko pomoći u određenoj samostalnosti i sticanju ekstra kurikulum aktivnosti i klinika i širenju mog stručnog znanja dodatno. Namjeravam ostati u BiH i steći dodatne akademske titule – kazala je Muhić.

Timur Vilić, student četvrte godine Filozofskog fakulteta, Odsjeka za italijanski i perzijski jezik, dobitnik je stipendije kao nadareni student.

- Stipendija dobro dođe svakom studentu i ova moja će biti iskorištena u najbolje svrhe. Planiram ići na studentsku razmjenu u Splitu, a nakon toga ću se vratiti u BiH, a nadam se da će s vremenom BiH biti perspektivnija za mlade – kaže Vilić.

Rijad Duran, treći je razred Elektrotehničke škole za energetiku a stipendija koju je dobio od Općine Stari Grad bit će mu motivacija da bude što bolji.

Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je za ove stipendije izdvojeno oko 85 hiljada maraka.

- Naredne sedmice će 212 učenika boračke populacije i učenici iz porodica slabijeg imovinskog stanja dobiti stipendije. Ove godine Općina je za stipendije izdvojila oko 300.000 KM. Stipendiju će dobiti i kćerka ubijenog policajca Davora Vojinovića, iako živi na području općine Novi Grad – kazao je Hadžibajrić.

Istakao je da je jako mali broj djece zainteresirane za deficitarna zanimanja i zanate, ove godine samo pet učenika.

- To nažalost dovodi u pitanje budućnost države, ostat ćemo bez mladosti. Doći ćemo u situaciju da u skorijoj budućnosti nećemo imati koga pozvati kući da nešto popravi – kazao je Hadžibajrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.