open-navfaktor-logo
search
Tužbe u FBiH
Za vansudske nagodbe s državnim službenicima planirani milioni KM
Potpisivanjem vansudske nagodbe očekujemo značajne uštede kada su u pitanju zatezne kamate, govori Alija Aljović
14.12.2019. u 13:53
get url
text
Tužbe, ilustracija

U budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu planirano je da se za vansudske nagodbe sa državnim službenicima, koji su tužili Federaciju BiH po raznim osnovama, izdvoji 14 miliona KM. To je za Faktor potvrdio Alija Aljović, pomoćnik federalnog ministra finansija u Sektoru za budžet i javne rashode.

- Mi smo u ovoj godini osigurali 17 miliona KM za vansudske nagodbe i dobar dio tih sredstava će biti utrošen, a u narednoj godini smo planirali nastavak provedbe projekta. Tim projektom, odnosno, potpisivanjem vansudske nagodbe, očekujemo značajne uštede kada su u pitanju zatezne kamate, s obzirom na to da paket podrazumijeva potpisivanje ugovora koji predviđa odustajanje od kamata. A s druge strane, uposlenici će odmah po potpisivanju ugovora o vansudskoj nagodbi dobiti svoja potraživanja - rekao nam je Aljović.

Dodaje kako i naredne godine očekuju pozitivne efekte. Podsjećamo, državni službenici i namještenici su podizali tužbe zbog umanjenih toplih obroka, regresa, putnih troškova, nezadovoljni visinom plaća... Najveći broj tužbi je iz policije, inspekcija, a tu su i ostali državni službenici. Tužbe su krenule od 2009. godine.

Federaciju je tužilo oko 6.000 državnih službenika, i nije se radilo o jednoj, već u prosjeku o tri tužbe. Presude su od 3.000 KM do 130.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.