open-navfaktor-logo
search
Modriča
Zadruga Tarevci i borci: Nakon Holandije planiraju više tona šljive izvesti i za Tursku
Prošle godine u Holandiju smo izvezli tri vagona suhe šljive, što je u prijevodu nekih deset tona šljive, govori Nahdet Sulejmen
11.08.2019. u 18:33
get url
text
Poljoprivredna zadruga Tarevci

Opća poljoprivredna zadruga Tarevci u općini Modriča u Republici Srpskoj u kojoj većim dijelom rade demobilisani borci, u ovoj godini planira izvesti više tona suhe šljive za tursko tržište. Prošle godine su prema riječima Nahdeta Sulejmena, direktora Zadruge, u Holandiju izvezli tri vagona suhe šljive. Planiraju u ovoj godini zaposliti još jedan broj demobilisanih boraca.

Zadruga je registrovana 2004. godine, ima 12 duluma zemlje, svoj voćnjak, plasteničku proizvodnju, a čekaju i upotrebnu dozvolu za Agro biznis centar koji se završava.

- Prošle godine u Holandiju smo izvezli tri vagona suhe šljive, što je u prijevodu nekih deset tona šljive. Ove godine smo planirali plasirati mnogo više od toga na tursko tržište, ali su led i kiša dosta "ubili" rod šljive u Modriči, Odžaku, ali i Gradačcu. Ipak smo optimisti, vidjet ćemo za desetak dana kako će se razvijati situacija, planiramo šljivu otkupiti u određenim količinama sa brčanske Maoče, osušiti i plasirati u Tursku - priča nam Sulejmen.

Kaže da sva sredstva koja dobiju od prodaje ulažu u nove projekte, Agro biznis centar koji su izgradili na zemlji koju posjeduju.

- U fazi smo završetka Agro biznis centra. Upravo smo u izgradnji prostora za smještaj gdje će boraviti radnici, kuhinja, restoran. Očekujemo upotrebnu dozvolu. U toku ove sezone sušenja planiramo omogućiti sezonski posao za desetak radnika. Imamo sada uposleno troje i još toliko planiramo kada dobijemo upotrebnu dozvolu za Agro biznis centar. Sve su to demobilisani borci - govori nam Sulejmen.

Podsjeća da šljiva koja nije adekvatna za sušenje, jer je puknuta, odnosno, malo oštećena, ide za pravljenje džemova, pekmeza, što prodaju na sajmovima, a planiraju u Sarajevu otvoriti prodavnicu sa svojim proizvodima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.