open-navfaktor-logo
search
Ko šta radi u KS
Zahiragić odgovorio Konakoviću, nabrojao afere, najavio otkrivanje najveće "vrijedne 80 miliona KM"
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo ispred Kluba SDA Haris Zahiragić referirao se na jučerašnje oglašavanje lidera NiP-a Elmedina Konakovića.
24.08.2021. u 15:16
get url
text

- Poslušao sam jučerašnje live javljanje kolege Konakovića na Facebooku. Kaže u nedostatku pravih afera oni nama (mi njima op.a) analiziraju izjave i prave od toga teme. Dakle, krivi smo mi što analiziramo, a ne premijer i ministri koji svaki dan izlaze sa skandaloznim izjavama i istupima. Bilo kako bilo, pozvao nas je da nabrojimo i da nađemo koje su to nezakonitosti i afere ove vlade, pa ću se, iz pristojnosti, odazvati pozivu i spomenut ću samo neke od afera (prve i trenutne Fortine Vlade) koje mi prve padaju na pamet - napisao je Zahiragić, a potom pobrojao afere aktuelne Vlade KS.

- Nabavka rashodovanih i pokvarenih trolejbusa za 1.400.000 KM (koji su carinjeni po 1000% manjoj cijeni). Predmetom je Tužilaštva.

- Dok je Konaković krio pečat, Vlada KS je u zadnjim danima svoga mandata avansno isplaćivala 4,6 miliona KM firmi bliskoj vrhu SDP-a za projkat elektronskog sistema naplate karata - jednom kada se tramvajska stajališta (navodno) zatvore. Do danas je zatvorena jedna stanica, a o elektronskom sistemu ni riječi, iako sam više puta pitao na Skupštini KS. Predmetom je Tužilaštva.

- Kada smo kod zatvaranja stanica, jedna je zatvorena, sa kašnjenjem od preko godinu dana. Plaćena je 230.000 KM. Nakon što je otvorena, saznali smo da su naručeni dodatni radovi u iznosu od 116.537 KM. Dakle, plačena je cca. 350.000 KM - 100.000 KM više nego što je trebala biti plaćena, a nije u konačnici, famozna (i sramotna btw) trafika Turističke zajednice KS. Predmetom je Tužilaštva.

- Direktorica RAD-a Vera Arnautović nezakonito dodijelila tender firmi u vlasništvu jednog od osnivača NIP-a u visini od 6,7 miliona KM za rezervne dijelove za održavanje vozila. Ugovor je zapeo u realizaciji - možda je zato nikada prljaviji grad? Predmetom je Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS istražuje kako je Konaković dijelio budžetski novac, u BANU-u pokušavaju sve "popeglati"

- Podjela skoro milion KM od strane tadašnjeg Predsjedavajućeg SKS Konakovića bez ikakvih kriterija i bez pravdanja sredstava, po ličnom nahođenju - što su utvrdili revizori Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Predmetom je Tužilaštva.

- Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo proglasila milionsku nabavku sardine državnom tajnom; Utvrdio Ured za reviziju.

- Pokušaj nabavke helikoptera po 200-300% većoj cijeni od realne tržišne, tačnije za 27,4 miliona KM.

- Ostavka Ministrice Bogunić uz teške optužbe pred Skupštinom KS da je nad njom vršen pritisak da izvrši milionsku nabavku nekog softvera.

- Kada smo kod ostavki, ostavka još dvije ministrice, ministrice pravde i uprave i ministrice za visoko obrazovanje, nauku i mlade u ovom mandatu.

- Nezakonita nabavka i odabir M-tela iz Srbije za službene telefone u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Hrabri i pošteni, ili ipak nisu: Konaković podržao korištenje olovke sa kamerom, "Četvorka" ne vjeruje vijećnicima?

- Afera Olovka na lokalnim izborima u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

- Afera Pečat, a koju sam ranije objasnio i zašto se desila.

- Prevara i izdaja Bogića Bogičevića i označavanje listića, a što su javno priznali kadrovi "Trojke".

- Kada smo kod lokalnih izbora, izdaja Mostara, Velike Kladuše, a zamalo i Jajca.

- Puštanje filma koji negira genocid na TVSA za 11. juli bez ikakve odgovornosti. Odbijen naš prijedlog osude istog u Skupštini KS.

- Reprizni program za Ramazan na TVSA po prvi put u postratnoj historiji, a live prijenosi "Parada",

- "Parade"... Ove godine i finansiranje iste javnim novcem iz budžeta KS.

VEZANI TEKST - Bogićević: To što su se "predomislili", pa su me "izabrali", samo je predstava za javnost

- Kada smo kod TVSA Enver Kazaz imenovan u NO TVSA, a odbijen naš prijedlog osude istog za javno napadanje Inckovog Zakona.

- Ivana Marić prvo kandidat za dogradonačelnicu, a onda imenovana u Upravu Kamernog teatra, iako je: negirala Bošnjake, rekla da je patetično kada majke Srebrenice prate izricanje presuda u Hagu, rekla da je Hag bespotreban, relativirala Orićevu nevinost i napadala Incka radi Zakona.

- Smjena Azre Muzur koja je konačno okončala redukcije u Sarajevu, smjena dr. Adema Zalihića najboljeg direktora Hitne pomoći ikada u sred pandemije, smjena maloljetnog borca RBiH dr. Rusmira Baljića iz Kriznog štaba i dovođenje osobe iz RS na njegovo mjesto, kao i mnoge druge političke smjene.

- Ponude dr. Ademu Zalihiću da pređe u NiP da ga ne bi smijenili, kao i još nekim drugim kadrovima (trgovina uticajem).

- Pokušaj dodjele više stotina hiljada KM fantomskom, tek osnovanom, udruženju građana osnovanom od strane političkih aktivista.

- Imenovanje i zapošljavanje svih NIP-ovih kandidata za načelnike koji nisu prošli na izborima (njih pet).

- Obaranje moje inicijative da se Institut za jezik UNSA preimenuje u Institut za bosanski jezik UNSA. Pojedine kolege me radi te inicijative poredili sa Dodikom.

- Sistemski u Skupštini KS podržali Banja Luku umjesto Mostara za europsku prijestolnicu kulture - Banja Luka uzvratila politikama koje se tamo vode

- Zloupotreba položaja i trgovina uticajem u TVSA, namještali konkurse, snimljeno, objavljeno; otvoren predmet u Tužilaštvu.

VEZANI TEKST - V. d. direktorice ViK-a Pendek o zapošljavanju podobnih: Pritisak na mene vrše osobe bliske ministru

- Ministar Enver Hadžiahmetović dostavio spisak izvršnih direktora, a zatim i spisak radnika koji trebaju biti primljeni na konkursu, kada je direktorica Aida Pendek (koja je to svjedočila javno) to odbila smijenjena je - kako sam i najavio da će biti

- Presude Ustavnog suda FBiH, koje su dokazale više puta sve neznanje vlasti u KS, a radi čega je sistem mjesecima bio blokiran, radi čega je KS pretrpio čak i velike, do danas nepopravljive štete - a čekamo novu presudu

- Stavljanje van snage Odluke o vjetrokoridorima, a kako bi mogli izdavati dozvole za urbicid tajkunima - bit ćete šokirani kada to počnemo objavljivati

- Nisu podržali moju inicijativu za sistemsko zapošljavanje i sticanje prvog radnog iskustva mladih doktora

- Zapošljavanje stranačkih aktivista, kandidata i članova porodice, bit će i primjeri, imena i prezimena, ukoliko budu institirali, do sada sam to izbjegavao, jer ne volim da targetiram ljude na takav način

- Utvrđena nezakonita imenovanja u Kantonalnoj upravi civilne zaštite, Kantonalnom stambenom fondu, Sarajevogasu, Vodovodu, Hitnoj pomoći, Sarajevošumama i mnogim drugim preduzećima i ustanovama. Čak su neki "prečasni" i "prepošteni" direktori falsifikovali potvrde u stažu. Čak je i šef Ureda za borbu protiv korupcije izjavio da to nikada nije bila ovako masovna pojava

VEZANI TEKST - Konaković: Imao sam tupavih izjava, Forto i Vranić neadekvatnih, Vlada KS postigla je autogol

- Sumnjive javne nabavke i nabavke preko UNDP-a sa firmom koja je prioritetno firma za deratizaciju i dezinfekciju. Preko nje nabavljena čak i medicinska oprema;

- Afera Pfizer, vakcinacija i revakcinacija u kabinetima Vlade, ali i vakcinacija hiljadu stranačkim i privatnim relacijama;

- Nikada veći broj kreditnih zaduženja, a koja Premijer naziva partnerstvima... 

Također, u naredim danima raspakovat ćemo najveću aferu u historiji KS, tešku preko 80 milona KM na godišnjem nivou, a čekamo da dođu na Dnevni red izvještaji o radu direktora pojedinih institucija, javnost će biti zatečena - iako je od njih, previše je...

Dakle, nisu samo skandalozne izjave u pitanju, a i njih ima na pretek. Jedna drugu sustižu. Ukoliko kolega želi, live, na sve ove teme, ali i bilo koju drugu, tu sam, bilo kada i bilo gdje - napisao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.