open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Zaimović prekinuo sjednicu Zastupničkog doma FBiH, zastupnici SDA napustili salu
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović je prekinuo današnju konstituirajuću sjednicu, kazavši da će se nastaviti naredne sedmice, na što je reagirala "Osmorka", tačnije zastupnik Elmedin Konaković, kazavši da je Zaimović nelegalno prekinuo sjednicu. 
01.12.2022. u 15:58
get url
text

VEZANI TEKST - "Osmorka" predložila rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH, SDA se buni jer nema nikog od Bošnjaka
 

- Sutra ističu rokovi za konstituisanje Doma naroda. Parlament još nije konstituisan kako bismo mogli razmišljati o parlamentarnim većinama koje će činiti sutra vlast. Mi jesmo ubjedljivo najveća stranka, pobjednička i zabrinjavajuće je da u rukovodstvo Zastupničkog doma nije predložen Bošnjak - kazao je Zaimović.

Dodavši kako treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. 

Naime, ranije na sjednici su klubovi stranaka i to Naša stranka, da predsjedavajuća ovog doma bude Mirjana Marinković-Lepić, a dopredsjedavajuća prema prijedlogu SBiH iz reda ostalih Edina Gabela. 

VEZANI TEKST - Konaković, Raguž i Karamatić saglasni kontra SDA: Neće imati većinu; svezali se sa DF-om i to ima posljedice
 

Obje stranke pripadaju koaliciji "Osmorka".

 Sa ovim prijedlogom se nisu složili iz Stranke demokratske akcije zamjerajući što u rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije predložen niko iz reda Bošnjaka, te smatrajući da treba sačekati da se implementira izborna volja građana.

Nakon što je prekinuta današnja sjednica zastupnici iz SDA su napustili sjednicu, a predstavnici ostalih stranaka su ostali u sali. Predstavnici "Osmorke" su otišli na sastanak. 

VEZANI TEKST - Zaimović pojasnio zašto je prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH
 

U hodniku je Elmedin Konaković (Narod i pravda) dobacio Zaimoviću da je nelegalno prekinuo sjednicu u čemu ga je opovrgnuo Zaimović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.