open-navfaktor-logo
search
Rezultati sastanka
Zaimović: Vlada o budžetu u ponedjeljak, a Parlament FBiH vjerovatno 29. i 30. decembra
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, ovisno o sutrašnjim rezultatima pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom aranžmanu, planira na sjednici u ponedjeljak, 14. decembra, utvrditi budžet FBiH za 2021. godinu i uputiti ga po hitnoj proceduri u Parlament FBiH, rekao je za Faktor Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.
10.12.2020. u 12:53
get url
text

Zaimović pojašnjava da je ovo izneseno na jučerašnjem sastanku predstavnika Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH sa članovima Vlade FBiH.

Zakazivanje sjednice u utorak 

- Na sastanku smo definisali dinamiku oko usvajanja budžeta. Prema onome što smo čuli, ostalo je još Vladi FBiH da učestvuje u petak u razgovorima sa MMF-om o sljedećoj tranši aranžmana koja se odnosu na cijelu Bosnu i Hercegovinu (šestomjesečni aranžman u vrijednosti od 638,5 miliona dolara ili oko 1,5 milijardi KM). Plan je zatim da Vlada FBiH u ponedjeljak usvoji budžet za 2021. godinu i da ga uputi po hitnoj proceduri u Parlament FBiH - govori nam Zaimović i dodaje:

- Mi bismo proslijedili zastupnicima u utorak tekst i onda bismo ispoštovali poslovnički rok. U utorak bih zakazao sjednicu za 29. decembar zbog specifičnih okolnosti jer bude puno amandmana. Radit ćemo u nekom od prostora koji osiguraju stručne službe jer je teško raditi ovakve tačke online. Jučerašnjem sastanku je pristustvovao i predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović i plan je da oni zasjedaju 30. decembra.

Zaimović pojašnjava da su okolnosti takve da budžet mora ići po hitnoj proceduri, a da je situacija normalna, logično bi bilo da ide u redovnoj proceduri.

Budžet će sadržavati u značajnoj mjeri pomoć privredi 

- Ako je ikada bilo opravdanja za hitni postupak, to je sada zbog pregovora sa MMF-om jer u zavisnosniti od toga koliko budu uspješni pregovori, uspješno okončan ovaj aranžman, onda će se i ovaj budžet drastično razlikovati od prethodnih. Ima razloga da bude ovako i s obzirom na pandemiju. Budžet će biti iznad pet milijardi jer je od prošle godine na Trezor prešao Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje. Budžetu za 2021. koliko sam mogao razumjeti, a nisam imao pred sobom budžet, u značajnoj mjeri će sadržavati ove mjere koje bi značile pomoć privredi i suzbijanju šteta nastalih pandemijom koronavirusa - rekao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.