open-navfaktor-logo
search
Mubarek mjesec
Zajedno 24 sata: BIR TV vam donosi bogat sadržaj ramazanskog programa
U vremenu sveopće apatije i destrukcije, ramazan je nagovještaj nove nade. Neće odnijeti sve naše brige i probleme, ali će svako imansko srce svoje misli i djela usmjeriti ibadetu i pokornosti Uzvišenom, dopuštajući ramazanu da nas energetski i duhovno nahrani kako bismo osnaženi mogli nastaviti živjeti preostalih 11 mjeseci. Činiti dobro, birati dobro i biti s dobrim univerzalna je poruka koju bismo svakodnevno svi trebali slijediti, ali u vremenu punom iskušenja biti dobar čovjek i sačuvati stav nije jednostavno, navodi se u najavi ramazanskog programa na BIR TV.
29.03.2022. u 14:06
get url
text

- U vrijeme kada svuda oko nas vlada neka vrsta straha, kad su Bošnjaci u iskušenju stalne potrebe da se brane i dokazuju svoju nevinost, ramazan je poziv na naše dostojanstvo i odgovornost, poziv da budemo svjedokom svoje vjere konkretnim djelima. Svi propisi ramazana vezani su za zajednicu, za brigu i žrtvu. Stoga je i ramazanski program BIR TV u cijelosti satkan od sadržaja koji afirmiraju upravo navedene i mnoge druge vrijednosti. Svoju brigu i odgovornost za zajednicu mi ćemo iskazati posjetama svim krajevima domovine i u "živim" javljanjima svjedočiti životu i radu, problemima i radostima Bošnjaka širom Bosne i Hercegovine - govori Kasim Softić, glavni i odgovorni urednik BIR TV.

S koliko pažnje i ljubavi BIR TV dočekuje mubarek mjesec, zorno govori podatak da će ova TV kuća s prvim danom ramazana započeti cjelodnevno emitiranje programa. Naime, nepune dvije godine od prvog oglašavanja u eteru, a što je također bilo prvog dana mubarek mjeseca muslimana 2020. godine, ovaj medij je osigurao potrebne pretpostavke za emitiranje programa 24 sata dnevno.  

- Program BIR TV, njegovi sadržaji, struktura i karakter slika su i odraz onoga što ovu kuću od samog početka čini drugačijom od svih drugih u Bosni i Hercegovini. BIR TV je porodična televizija koja njeguje i afirmira islamske vrijednosti, kulturu dijaloga, tolerancije, vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Pokretanje BIR TV prvog dana ramazana ima dodatnu simboliku i u činjenici da je to mjesec duhovnosti, intenzivne vjerničke pobožnosti i predanosti ibadetima posta, teravih-namaza, mukabela, zajedničkih iftara, dakle svega onoga što je temelj rada BIR TV - naglašava urednik Softić.

U skladu s navedenim, BIR TV je koncipirala i svoju ramazansku programsku ponudu. Na jednom mjestu, kroz različite programske sadržaje sudjelovat će blizu 200 učesnika, istaknutih alima, predstavnika vjerskog života, univerzitetskih profesora, uglednih kulturnih radnika, književnika, sportista, poslovnih ljudi, studenata, učenika, u najkraćem uzornih i uglednih javnih ličnosti. S posebnim zadovoljstvom u BIR TV naglašavaju gostovanje srebreničke majke Salihe Osmanović za koju su, u želji da barem na tren obraduju njeno ranjeno srce, uz pomoć dobrih ljudi osigurali najljepši poklon – odlazak na ramazansku umru.

Uz ramazansku sofru, za čiju su pripremu zadužene vrijedne članice Udruženja Izvor iz Bužima koje će svakog dana pripremiti neko od tradicionalnih bosanskih jela, posebnu ljepotu ramazanskom programu dat će gostovanje hafiza Sulejmana Bugarija. Njegove inspirativne poruke kao i obično nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Također, kao jedina TV kuća u BiH BIR TV će uživo emitirati sehurski program pod nazivom Zapostimo zajedno, kojeg će i ove godine umješno kreirati i realizirati prof. dr Zehra Alispahić.

Sa mnoštvom novih sadržaja namijenjenih cijeloj porodici, BIR TV spremno i na lijep način dočekuje i mubarek mjesec ramazan i svoj drugi rođendan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.