Hrvatska

Zakon im zabranjuje: Ne smiju rušiti dimnjak da ne uznemiravaju rode

Objavljeno: 22.08.2019. u 21:11

Nakon što rode odlete u Afriku, vlasnici će postaviti novi stub u dogovoru s Društvom za zaštitu ptica i prirode kako bi se na njega stavilo sidrište, koje prema Zakonu o zaštiti ptica i prirode mora biti postavljeno najkasnije do 1. marta, na kojem će rode sagraditi novi dom

FOTO: Ilustracija

Porodica Rengl iz Virja ne smije srušiti kuću kako su planirali sve dok rode i njihov podmladak ne odu u toplije krajeve na zimu.

Naime, ovoj porodici zakonske odredbe zabranjuju da ruše dimnjak sve dok rode ne odu.

- Dogovorili smo da rušenje kuće koju smo počeli jer je dotrajala i prijetila je opasnost od urušavanja odgodimo dok par roda koji se nalazi na dimnjaku ne ode na zimovanje - rekla je Martina Rengl, koja je sa suprugom Marijanom vlasnica kuće na Trgu Prodavić u Virju.

Nakon što rode odlete u Afriku, vlasnici će postaviti novi stub u dogovoru s Društvom za zaštitu ptica i prirode kako bi se na njega stavilo sidrište, koje prema Zakonu o zaštiti ptica i prirode mora biti postavljeno najkasnije do 1. marta, na kojem će rode sagraditi novi dom.

Sekretar Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka, Tibor Mikuška, pojasnio je da prije rušenja dimnjaka ili bilo kojeg drugog objekta na kojem se nalaze rode treba tražiti saglasnost Ministarstva zaštite okoliša.

Ministarstvo daje saglasnost, te najčešće u krugu od 50-ak metara treba postaviti stub sa sidrištem na kojemu će rode, kad ponovno dođu, sagraditi gnijezdo. To je bračni par Rengel i učinio, piše 24sata.hr.

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije