open-navfaktor-logo
search
Vlasenica
Zamotani u deku: U Šehidskom mezarju "Rakita" pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe
Posmrtni ostaci na kojima je bila i odjeća bili su zamotani u deku, a prema informacijama INOBiH-a, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom području nastradala 1992. godine
23.09.2019. u 15:23
get url
text

Posmrtni ostaci jedne žrtve pronađeni su danas prilikom ekshumacije koja je izvršena na lokaciji u Šehidskom mezarju "Rakita", općina Vlasenica.

Pronađeno je kompletno tijelo jedne žrtve, a posmrtni ostaci na kojima je bila i odjeća bili su zamotani u deku.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom području nastradala 1992. godine.

- Posmrtni ostaci nakon ekshumacije su prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli, a radi sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade te uzimanja koštanih uzoraka za DNK-analizu uz pomoć koje će se utvrditi identitet žrtve - kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica INOBiH-a.

Ekshumacijom je po naredbi Suda BiH rukovodilo Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je na lokaciji bila prisutna istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koja je pod nadzorom postupajućeg tužitelja, vodila proces ekshumacije, radnici Instituta za nestale osobe, ljekar sudske medicine, kao i policajci PS Vlasenica, koji su osiguravali lokaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.