U tvornici Našicecement u Našicama u jutarnjim satima u utorak započelo je četrnaesto po redu spaljivanje droge zaplijenjene i oduzete u nizu provedenih kriminalističkih istraživanja u  Hrvatskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Spaljivanju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, državna tajnica za evropske i međunarodne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Terezija Gras, zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ Andrea Ledić, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Darijo Premec, predsjednik Uprave Nexe grupe d.d. Ivan Ergović te ostali uzvanici. 

U Našicama će biti spaljeno ukupno četiri tone droge iz 41.877 predmeta pakirane u 2.038 vreća i kutija. Riječ je o 76,23 kilograma heroina, 478,19 kilograma kokaina, 3.302,83 kilograma marihuane i hašiša, 23,60 kilograma MDMA i derivata, 49,64 kilograma amfetamina, 1.530 komada LSD (markice), 1,50 kilograma nove droge, 292 539 komada, 5,94 kilograma i 9,94 litara tvorničkih tableta i pripravaka.

Vrijednost uništene droge na krajnjem tržištu (kao da je sve završilo u uličnoj prodaji) iznosila bi 294.614.000 kuna, a u prodaji “na veliko“ 177.330.000 kuna.

 Ledić u kratkom obraćanju prisutnima napomenula da je ovo spaljivanje najveće do sada po broju predmeta, a po njenoj količini spada u prve tri najveće količine droge uništene u pogonu Našicecementa. Naglasila je i da je, uključujući ovo spaljivanje, ukupno tokom godina uništeno 22 tone droge.

Droga je uništena na temperaturi od 1.400 stepeni Celzijusa, a proces spaljivanja obavljen je uz nadzor predsjednice i članova Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Vlade Republike Hrvatske. 

U izjavi Božinović je istaknuo da je kriminalitet droga, s obzirom na svoju globalnu komponentu, jedna od najvećih prijetnji sigurnosti, a Ministarstvu unutrašnjih poslova i hrvatskoj policiji pripada vrlo značajno i nezaobilazno mjesto u nacionalnoj borbi protiv ovisnosti o drogama i njenom suzbijanju.

”Zapljene i oduzimanje droga, odnosno, s tim u vezi provedena kriminalistička istraživanja i krivični postupci, primjer su dobro uhodane i kvalitetne međuresorne saradnje, gdje su nužne koordinirane aktivnosti policije, carine, državnog odvjetništva i sudova“, nastavio je Božinović.

Napomenuo je i kako hrvatska policija ima razvijenu saradnju s regionalnim, evropskim i ostalim svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga te da je jedan od vidova naše borbe protiv zlouporabe droge u širem smislu upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u kriminalističkim istraživanjima, saopćeno je iz MUP-a Hrvatske.

Božinović je istakao da je ovoj većoj količini uništene droge doprinijelo i ovogodišnje donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, kojim je znatno skraćen rok obaveznog čuvanja droge s dosadašnje tri godine na godinu dana, čime je omogućeno uništavanje značajnijih količina droge koje se nakon oduzimanja i vještačenja skladište i čuvaju u prostorima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“. 

“Danas se ovdje spaljuje četiri tone droge iz 41.877 predmeta, a 2018. godine smo imali gotovo istu količinu droge, ali iz daleko manjeg broja predmeta (1.045)“ rekao je ministar Božinović.

Dodao je da se danas uništena droga u najvećem dijelu odnosi na drogu zaplijenjenu u razdoblju od 2013. – 2017. godine i to u sklopu počinjenja krivičnih djela povezanih s krijumčarenjem droge tzv. Balkanskom rutom, pri čemu se Hrvatska koristi kao tranzitna zemlja, prvenstveno kada je riječ o zapljenama marihuane.