open-navfaktor-logo
search
Protesti 12. septembra
Zaposleni u osnovnim školama u KS traže veće plaće
Ako se osnovica plaće sa 290 poveća na 330 maraka nastavnici će odustati od protesta, kaže predsjednik Sindikata Saudin Sivro
07.09.2018. u 15:48
get url
text

Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS donio je odluku o održavanju protesta ispred Vlade Kantona Sarajevo 12. septembra. Protesti će biti održani u 12:05 sati pod motom "Tražimo dostojanstvene plaće".

- Tražimo od Vlade KS da nam se otvore pregovori o povećanju plaća jer su bile izmjene i dopune budžeta Kantona Sarajevo za ovu godinu. Obaveza Vlade bila je da otvori pregovore jer je to definisano sporazumom i kolektivnim ugovorom koji smo potpisali u januaru 2018. godine. Budžet je uvećan više od 80 miliona maraka i mi smo se četiri puta pismeno obraćali Vladi, ali oni nas nisu pozvali na pregovore – kazao je za Faktor Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Od generalnog štrajka odustali su zbog početka nastave i zbog ljudi koji u školama rade na određeno vrijeme.

- Ukoliko dođe u međuvremenu do potpisivanja sporazuma na osnovicu plaće od 330 maraka mi ćemo odustati od najavljenih protesta. Osnovica naše plaće trenutno iznosi 290 maraka, a ako bi bilo povećanje na 330 maraka to bi bilo povećanje od 14 posto. Prvi naš zahtjev je bio da osnovica plaće bude 380 maraka koliko imaju državni službenici u nekim općinama, ali smo odustali od ovog zahtjeva – pojasnio je Sivro.

Za vrijeme trajanja protesta djeca će ići u školu, jer će na proteste dolaziti nastavnici koji nemaju nastavu. Na protestima će biti svakodnevno dok se ne ispune zahtjevi oko 1.000 ljudi, a Sivro kaže da imaju najave da će im se priključiti i ljekari, službenici u KS, nastavnici iz srednjih škola.

- U Zeničko-dobojskom kantonu plaća je zaposlenim u osnovnim školama povećana 26 posto. Vro brzo će biti povećane plaće za 6,5 posto u Tuzlanskom kantonu. Kolege u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potpisali su Kolektivni ugovor i povećanje osnovice plaće koja će se u naredne tri godine povećavati po pet posto. Jedino u Kantonu Sarajeva se kalkuliše, pa i izbog toga protestvujemo – zaključio je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.