Naredba je izdata s ciljem sprečavanja širenja, odnosno prenošenja koronavirusa na ostali dio mještana zaseoka Peškiri i mjesta Gornji Zovik, te susjednog mjesta Velino Selo u Općini Čelić, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je utvrđeno da je zaražena osoba u prvim kontaktima bila s devet osoba, u drugim s šest osoba s područja Peškira i s tri osobe s područja Tuzlanskog kantona.

- Policija Distrikta zajedno s Inspektoratom, Odjeljenjem za javnu bezbjednost i Crvenim krstom jučer je u poslijepodnevnim satima informisala stanovništvo vezano za odluku i naredbu Kriznog štaba, te je zajedno sa timovima higijensko-epidemiološke službe izvršena i dezinfekcija prostora i objekata koje osobe koriste. Tu se već nalaze i febrilni timovi JZU 'Zdravstveni centar Brčko' radi uzimanje uzoraka. Zaseok Peškiri broji oko 25 kuća i ima oko 50 stanovnika uglavnom starije životne dobi - kazao je Pisić.

Na današnjoj konferenciji za medije novinarima se obratio i šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, koji je govorio o produženju izolacije kao i o prekidu izolacije i zdravstvenog nadzora osobama koje je Krizni štab kategorisao kroz donesenu naredbu.

- Krizni štab je donio odluku o produženju izolacije na 28 dana i tada smo se suočili s tehničkim problemima kada je u pitanju izdavanje rješenja svim osobama koje su u tom momentu imali rješenje. Također, donijeli smo odluku da članovima porodice, odnosno onim osobama koje imaju rješenje, izdamo rješenja o izolaciji ukoliko nemaju posebnu stambenu jedinicu ili uslove da budu odvojeni od svojih članova porodice - kazao je Bulčević.

Dodao je da su imali oko stotinjak poziva kada je u pitanju prekid izolacije radi vraćanja na posao u inostranstvo i vraćanja stranih državljana u svoje zemlje.

- Krizni štab donio je naredbu kroz koju se naređuje sanitarnoj inspekciji Brčko distrikta BiH da na zahtjev stranog državljanina ili državljanina BiH koji se nalazi u Brčkom, a ima rješenje sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i izolaciji, može dozvoliti prekid zdravstvenog nadzora i izolacije radi napuštanja BiH ukoliko ta osoba ima prebivalište u drugoj državi, ima radnu dozvolu i boravak u drugoj državi ili radi liječenja. U saradnji s Policijom Distrikta takve osobe će iz samoizolacije biti propraćene do granice, sanitarni inspektor će izdati rješenje o prekidu izolacije i na taj način oni mogu preći u drugu državu - kazao je Bulčević.

On je naglasio da se od danas te osobe mogu javljati Inspektoratu od 13 sati do 14 sati na broj telefona 049/220-061, stoji u saopćenju.

Na području Brčko distrikta BiH pod zdravstvenim nadzorom do danas u 14.30 sati nalazi se 1213 osoba, saopćeno je iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta.

Do sada je na novi koronavirus testirano ukupno 98 osoba, sedam nalaza je pozitivno, 73 negativno, a rezultati se čekaju za preostalih osamnaest.