open-navfaktor-logo
search
Afera Displej
Zašto Mandić podmeće Karić: Gradonačelnica ne priznaje saglasnost izdatu po njenom ovlaštenju?
Reklamni pano postavljen jučer na Vrbanji, kod Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, izazvao je pravu buru u javnosti. Nakon niza negativnih reakcija građana i načelnika Općine Centar Srđana Mandića koji je tvrdio kako je saglasnost za postavljanje dala Gradska uprava, ali ne i Općina, oglasila se i gradonačelnica Benjamina Karić.
28.09.2022. u 14:55
get url
text

VEZANI TEKST - Dokumenti koji bi Karić mogli osvježiti sjećanje: Evo ko je dao saglasnost za displej kod Mosta Suade i Olge

- Grad Sarajevo nije dao saglasnost za postavljanje led displeja na raskrsnici kod Mosta Suade i Olge. Radi se o čistoj dezinformaciji. Za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole nadležna je općina. Uklanjanje je također obaveza općine – bila je jučer izričita gradonačelnica na Twitteru.

Također, i Gradska uprava je poslala saopćenje navodeći kako je načelnik Mandić bez prethodnog upita upućenog njima dao izjavu u kojoj je naveo postojanje saglasnosti Gradske uprave.

- Samim time, imenovani načelnik uzeo je za pravo koristiti se nepotkrijepljenim i neosnovanim navodima koji su tretirani prema subjektivnim i ličnim nahođenjima, te s tim u vezi Gradska uprava Grada Sarajeva ovim putem izjavljuje demant - naveli su te dodali kako je Mandić iznošenjem "netačnih i neprovjerenih informacija" povrijedio ugled i interese u konkretnom slučaju Gradske uprave Grada Sarajeva i gradonačelnice Karić.

VEZANI TEKST - Reklamni pano je tu, a niko nije saglasan i nadležan: Općina Centar i Grad Sarajevo igraju se gluhih telefona

No, i nakon što je Faktor podijelio s javnosti Rješenje iz 19. maja ove godine kojim se daje saglasnost Grada Sarajeva pravnom licu Karpas ambalaže iz Banje Luke, a sve po ovlaštenju Karić, ona se danas ponovo javno oglasila na svom Facebook profilu.

- Sigurni smo da Grad Sarajevo sa ovim slučajem ne bi bio doveden u vezu da nije predizborna kampanja što najviše govori o onima koji to rade. Treba biti svjestan da ima života i poslije kampanje – navela je ona u svojoj objavi u kojoj se više fokusirala na "pobacane žardinjere sa cvijećem".

Dakle, gradonačelnica tvrdi da je Grad doveden u vezu s slučajem postavljanja LED displeja isključivo zbog predizborne kampanje i uprkos javno dostupnom Rješenju na kojem jasno stoji kako je izdat po njenom ovlaštenju.

Inače, Karić koja je na čelu Grada Sarajeva je iz SDP-a, a Mandić koji je na čelu Općine Centar je iz Naše stranke. Te dvije stranke su u koaliciji u Kantonu Sarajevo.

Gradonačelnici su, također, i građani postavili nekoliko pitanja vezana za sporni displej:

Jedan korisnik Facebooka se našalio s nedoslijednim izjavama Karić te u komentaru ostavio "kviz".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.