open-navfaktor-logo
search
Zatvorena lista
Zašto niko iz privrede nije predložen za Šestoaprilsku nagradu Sarajeva
Rok za dostavljanje prijedloga za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva istekao je 1. februara 2021. godine.
27.02.2021. u 08:18
get url
text

Šestoaprilska nagrada dodjeljuje se kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblastima: privrede, nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva i socijalne zaštite i drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unapređenju, promociji i razvoju grada Sarajeva, kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.

Predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade u Gradskom vijeću Sarajeva Velija Katica rekao je za Faktor da nije stigao nijedan prijedlog za dodjelu nagrade u oblasti privrede.

- Javni poziv za predlaganje bio je otvoren 40 dana i niko se nije sjetio da predloži nekog iz privrednog sektora. I 2020. godina bila je prijavljena samo jedna firma i ni tada nije dodijeljena Šestoprilska nagrada jer prijedlog na sjednici Odbora nije dobio potrebnu većinu, da bi se mogao uputiti Gradskom vijeću Sarajeva na razmatranje – pojašnjava Katica.

Za sve ostale oblasti stigli su prijedlozi i aktuelni saziv Gradskog vijeća trebao bi okončati proceduru za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

- Još se ne zna kada će se formirati novo Gradsko vijeće i realno je da aktuelno Gradsko vijeće završi ovaj posao oko dodjele Šestoaprilske nagrade i nadam se da ćemo oko 10. marta i izabrati dobitnike nagrade - veli Katica.

Osobe koji su dobile Šestoaprilsku nagradu uz priznanje dobiju i pet hiljada maraka, a ako je u pitanju grupna ili kolektivna nagrada dobiju istu sumu i ravnopravno se dijeli među članovima grupe.

U jednoj godini može se dodijeliti najviše šest nagrada, iz svake oblasti jedna, bez obzira na to da li se radi o pojedinačnoj, grupnoj ili kolektivnoj nagradi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.