open-navfaktor-logo
search
Ljuti građani
Zašto se Sarajlije koji su prvu dozu primili u Srbiji i Hrvatskoj ne mogu revakcinisati u Zetri?
Sarajlije koje su prvu vakcinu primile u Srbiji ili Hrvatskoj, a željele su se revakcinisati u Zetri za vrijeme "Dana otvorenih vrata", nisu uspjele u svojoj namjeri.
04.08.2021. u 15:36
get url
text

Naime, medicinsko osoblje im je reklo da je to nemoguće jer iako imaju dovoljno doza pojedinih proizvođača, građane su obavijestili da se mogu revakcinisati samo tamo gdje su primili prvu vakcinu.

To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo kod tih građana koji se ponovo moraju izlagati dodatnim troškovima za put da bi primili drugu vakcinu.

Pojašnjenje nam je dao Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

- Ima nešto što se naziva dobra imunološka praksa i u okviru toga postoje koraci koji se moraju poštovati. S obzirom na to da je struka saglasna u tom segmentu, što se tiče vakcine i revakcine, preporuka je da gdje ste se vakcinisali da tamo radite revakcinu jer je važno da se radi u istim medicinskim uvjetima, sa vakcinama koje su istog serijskog broja i proizvođača, naravno. To je sasvim pravilno u imunologiji.

Usljed neželjenih efekata i nuspojava, onda može doći do administrativne komplikacije. To je samo po postulatu struke. Svaka struka ima svoja pravila, tako i imunološki segment. Uvijek je preporuka gdje primite prvu vakcinu, da primite i drugu zbog praćenja toka. Znači, vakcine moraju biti isti serijski broj, isti proizvođač i moraju se aplicirati u istim medicinskim uvjetima. To je jedini razlog. Ne radi se o vlastitom tumačenju, da neko neće, nego to je dugo prisutno u imunološkoj praksi – rekao je Šarkić.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo danas je uputilo poziv građanima Kantona Sarajevo koji su primili prvu dozu AstraZeneca vakcine van granica Bosne i Hercegovine da se registruju u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS prijavom na Aplikacija za registraciju građana vakcinisanih van BiH. Poziv je upućen onima kojima je prošlo najmanje osam sedmica od prijema prve doze.

Nakon analize prijavljenih građana, izvršit će se uvid u njihov broj te tako utvrditi kojima je potrebna revakcinacija AstraZeneca vakcinom. U skladu sa ovim, razmatrat će se organizacija njihove revakcinacije u Kantonu Sarajevo. Poziv za registraciju, trenutno vrijedi isključivo za vakcinu proizvođača AstraZeneca, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.