Dvije prazne stolice

Zašto stranke koje su izabrale Karajbića nisu podržale ostale kandidate

Objavljeno: 11.01.2019. u 20:51 Autor: S. Ka.

Kandidate za dopredsjedavajuće iz hrvatskog naroda imali su klubovi HDZBiH-HNS i DF-GS, a za drugog dopredsjedavajućeg Naša stranka je predložila zastupnika iz reda ostalih  

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Elvir Karajbić iz SDP-a i dalje je jedini član rukovodstva Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Na sjednici ovog doma 9. januara našli su se prijedlozi za dopredsjedavajuće, ali nijedan nije dobio potreban broj glasova za izbor.

Kandidate za dopredsjedavajuće iz hrvatskog naroda imali su HDZBiH-HNS i Demokratska fronta, a za drugog dopredsjedavajućeg Naša stranka je predložila zastupnika iz reda ostalih. Međutim, glasanje je pokazalo da stranke koje su na novembarskoj sjednici izabrale Karajbića nisu i parlamentarna većina.

Šefica Kluba DF-GS Alma Kratina kazala nam je da su za kandidatkinju DF-GS Maru Đukić očekivano glasali zastupnici Bh. bloka.

- Mi smo dali prijedlog, kao i Naša stranka, smatrajuci da je popuna rukovodstva Doma naroda logičan korak dalje. S obzirom da su zastupnici koji su ranije glasali za Karajbića dali već ranije do znanja da su glasali za imenovanje predsjedavajućeg iz razloga sigurnijeg skorog zakazivanja naredne sjednice, zbog slabe dinamike sjednica koje je zakazivao predsjedavajući Edin Mušić u prošlom mandatu, to nije bila nikakva parlamentarna većina. To je bio potez u cilju nastavka procesa u Parlamentu – kaže Kratina.

Dodaje da se očekivalo da za prijedlog kluba DF-GS glasaju zastupnici Bh. bloka, ali je s obzirom na političke okolnosti kako u Federaciji, tako i na drugim nivoima vlasti, bila nepoznanica kako će glasati ostale stranke koje su podržale izbor Karajbića.

- Sve što se desilo na nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma, kao i na vanrednoj sjednici na kojoj se raspravljalo o budžetu, posebno način glasanja zastupnika određenih političkih subjekata, ukazuje na činjenicu da ćemo u narednim danima moguće svjedočiti nekim dešavanjima unutar političkih partija, ali i međusobnim odnosima između partija a što će u konačnici dati jasnu smjernicu o definisanju parlamentarne većine u Zastupničkom domu - govori šefica Kluba DF-GS.

Predsjedavajućeg Elvira Karajbića pitali smo koji su naredni koraci ka popuni rukovodstva Zastupničkog doma.

- Ovlašteni predlagači za predlaganje rukovodstva doma su klubovi političkih subjekata. Nakon toga prijedlog treba dobiti podršku najmanje 50 zastupnika. Što se tiče prijedloga dopredsjedavajućih koji su bili kandidati, Bh. blok, koji ukupno broji 32 zastupnika, bio je jedinstven, a za izbor je potrebno minimalno 50 glasova – rekao nam je Karajbić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije