open-navfaktor-logo
search
Naša posla
Zašto su obustavljeni radovi na izgradnji garaže u Novom Sarajevu
Sapunica oko izgradnje podzemna garaže kod sarajevske Hitne pomoći se nastavlja. Građevinska firma Unigradnja Sarajevo obustavila je radove prije mjesec dana, a najnovije obećanje Belme Barlov, direktorice Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, jest da će se garaža završiti za tri mjeseca.
08.04.2022. u 07:52
get url
text

Podzemna garaža počela se graditi 20. augusta 2020. godine u Kolodvorskoj ulici i trebala je biti izgrađena u novembru 2020. godine, a ni sada se ne zna kada će biti završena.

Tehnički direktor Unigradnje Amir Sabljica "nada se da će radnici na gradilišu biti ponovo za desetak dana".

- Čekamo potpisivanje petog dopunskog ugovora u kojem treba biti definisano šta je ostalo da se još uradi, a još imamo problem izmještanja instalacija, telekomunikacija, vodovodne mreže i zbog toga kasne radovi jer svako mora uraditi svoj dio posla. Pošto se izgradnja otegla, poskupio je i građevinski materijal i zbog toga se povećava cijena radova – pojasnio je Sabljica.

Dodao je da je obaveza Unigradnje da kraj garaže izgrade trotoar, a i na to moraju čekati da se urade instalacije za postavljanje javne rasvjete. 

Prije dva dana firma Ans Drive, kompanija koja je vlasnik zgrade Sarajevo Tower, asfaltirala je dio Kolodvorske ulice koja je bila raskopana zbog izgradnje zgrade i podzemne garaže.

- Za izgradnju garaže G3 u Kolodvorskoj ulici, nakon povećanja cijena materijala na svjetskom tržištu, zbog pandemije COVID-19, prethodnih mjeseci nailazimo na razne probleme. Zakon o javnim nabavkama je specifičan i striktan u ovom segmentu gdje nije moguće ugovoriti povećanje cijena. Nadamo se da ćemo riješiti ubrzo ove probleme i završiti izgradnju za 90 dana – izjavila je Belma Barlov prije dvadesetak dana za Faktor i sada nema ništa novo dodati.

Izgradnja podzemne garaže zajednički je projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo, čija je vrijednost iznosila oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 milion maraka. Koliko će zbog kašnjenja u izgradnji biti skuplja, to još niko ne zna!

Nezadovoljna je kašnjenjem izgradnje garaže i administracija u Općini Novo Sarajevo, kazala nam je Mirela Mandal, šefica Odsjeka za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine.

- Imamo razloga da budemo nezadovoljni dinamikom izvođenja radova na ovom objektu, prije svega zbog činjenice da su rokovi za završetak izgradnje odavno probijeni, ali i zbog toga što su građani izloženi ozbiljnim poteškoćama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Sam projekat izgradnje garaže G3 je u političkim krugovima i prije samog početka izgradnje slovio za "predizbornu garažu". Međutim, nova administracija nije dozvolila da projekat propadne i da jama koja je zatečena odmah nakon općinskih izbora 2020. bude doslovno zatrpana. Zahvaljujući konstantnim naporima Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Ministarstva saobraćaja KS i administracije Općine Novo Sarajevo uspjelo se doći do realizacije većeg dijela projekta – kaže Mandal.

Trenutno se obavljaju završni radovi koji su također usporeni zbog konstantnog rasta cijena materijala na tržištu, ali se ulažu veliki napori da se i taj izazov prevaziđe, dodaje Mandal.

- Za dovršetak radova na garaži G3 će, prema trenutnim procjenama, biti potrebna dodatna sredstva, s obzirom na to da je cijena željeza i ostalog repromaterijala i opreme porasla i više puta u posljednjih godinu dana. Vidimo jasnu spremnost i ne sumnjamo u htijenje i volju resornog ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete da se ta razlika osigura iz sredstava kojima raspolaže Kanton Sarajevo i resorno ministarstvo te da se svi radovi dovedu do kraja. Međutim, iako je to u ranijem periodu bila praksa, u ovom slučaju finansije nisu najveći problem. Uglavnom se radi o preprekama i izazovima administrativne prirode. Prema planiranom projektu, ugovoren je iznos od 4,3 miliona KM, a do sada je utrošeno blizu 3,2 miliona KM. Sredstva za ovaj dio realizacije izgradnje dolaze iz Kantona Sarajevo, tj. resornog ministarstva saobraćaja – ističe naša sagovornica.

U ovom momentu je nezahvalno sa sigurnošću potvrditi kada će biti tačan datum završetka radova, kako zbog administrativnih izazova u smislu povećanja cijena, tako iz zbog poremećenih tržišnih prilika u vezi s nabavkom određenog materijala iz Evrope. Općina, Ministarstvo saobraćaja i Zavod za igradnju KS čine sve napore kako bi se što prije okončali svi radovi na izgradnji te kako bi garaža bila stavljena u funkciju u što kraćem periodu, poruka je iz Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.