open-navfaktor-logo
search
Četverogodišnje pripreme
Zašto u Federaciji BiH još nije izvršena potpuna kategorizacija ugostiteljskih objekata
Novi zakon Federacije BiH o turističkoj djelatnosti čeka se već četiri godine i konačno je Ministrastvo okoliša i turizma sačinilo Nacrt novog zakona o ugostiteljstvu, kojim će biti jasnije precizirane nadležnosti Federacije BiH, kantona i općina.
23.08.2021. u 22:08
get url
text
Hotel

- U novom zakonu treba da se riješi problem kategorizacije hotela u Federaciji BiH sa četiri i pet zvjezdica, a kantoni bi trebali da vrše kategorizaciju hotela od jedne do tri zvjezdice, ali to u kantonima ne funkcioniše – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Kategorizacija hotela veoma je važna ako želimo biti turistički uređena država, dodaje Hadžić, jer turiste žele da znaju šta tačno dobivaju u kategorisanom smještaju, hotelu, motelu i prenoćištu, jer to na kraju plaćaju manje ili više.

- Jednokrevetna soba u hotelu sa pet zvjezdica mora imati 25 kvadratnih metara, sa četiri zvjezdice 20 i tako dalje. Naravno, da sve to utječe i na cijenu sobe, što više zvjezdica viša cijena. Nekada su se kategorisali i restorani, a sada se to ne radi. Eventualno može se na zahtjev vlasnika restorana izvršiti kategorizacija, ali nije obavezujuća – kaže Hadžić.

Da bi se usvojio zakon u Federaciji BiH saglasnost moraju dati prije usvajanja u Parlamentu FBiH svi kantoni. Iz Ministarstva okoliša i turizma odgovorili su za Faktor da po važećem Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti iz 2009, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je nadležno za utvrđivanje kategorije ugostiteljskih objekata za četiri i pet zvjezdica, a ostavljena je mogućnost kantonima da donose vlastite zakone za utvrđivanje nižih kategorija za ugostiteljske objekte ili da primjenom federalnog propisa vrše kategorizaciju nižih kategorija. 

- Četiri kantona u Federaciji BiH imaju svoj zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, dok pet kantona primjenjuje federalni propis za niže kategorije. Smještaj u domaćinstvu četiri i pet zvjezdica takeđer vrši Federalno ministarstvo, dok niže kategorije registruje organ jedinice lokalne samouprave (općina ili grad). Svi podzakonski akti i standardi za utvrđivanje kategorija do nivoa dvije zvjezdice su na snazi.

Važnost kategorizacije ogleda se prvenstveno u garanciji standarda objekta u kojem boravi turista i svi objekti za smještaj izuzev hostela se obavezno kategoriziraju. Kategorizacija je bitna i radi činjenice da tek nakon dobivanja rješenja o kategorizaciji objekti mogu biti pušteni u rad.

Izdavanje rješenja, koje se nadzire svakih pet godina, podliježe obavezi plaćanja takse što doprinosi budžetu, ali daje sigurnost i pružaocu usluga jer će turisti koji traže određni standard dolaziti, a država garantira taj standard i kvalitet pružanja usluge - kažu u Ministarstvu turizma i okoliša.

Samo nam u pisanom odgovoru nisu naznačili kada će se novi zakon naći na dnevnom redu Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.