open-navfaktor-logo
search
Zbog manifestacija
Zastupnici u Skupštini KS: Saobraćajni kolaps ne smije se ponoviti, mijenjati zakone
Prethodnog vikenda u Sarajevu, a naročito na području općina Ilidža i Novi Grad, došlo je do saobraćajnog kolapsa usljed zatvaranja saobraćajnica zbog održavanja biciklističkih utrka.
11.10.2021. u 14:45
get url
text

Već od 10 sati, kada su zatvorene saobraćajnice, a bez alternativnih puteva, brojni vozači ostali su u kolonama vozila bez mogućnosti da se vrate, te im je samo preostalo da čekaju.

Nezadovoljstvo su mnogi izrazili na društvenim mrežama ističući kako se svako malo zbog raznoraznih manifestacija saobraćaj obustavlja, a vozači bivaju na rubu strpljenja.

Pitali smo zastupnike u Skupštini šta misle o obustavi saobraćaja zbog održavanja manifestacija.

Danijela Kristić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, za Faktor je kazala kako smatra da je neophodno što prije zakonski regulisati obustave saobraćaja zbog održavanja raznih manifestacija.

- Neophodno je definisati potrebne uvjete pod kojima je uopće moguće to i zatražiti, kao i način na koji se reguliše u tom slučaju saobraćaj. Blokade glavnog grada se ne smiju dešavati ovako često. Vlada KS, posebno nadležna ministarstva, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS će, kako sam dobila informaciju, pristupiti izradi zakonskih okvira koji će regulisati ovu problematiku – navodi Kristić.

Amra Hasagić, zastupnica u Skupštini KS navela je da je neophodno na sistemski način urediti ovo pitanje "s obzirom na značaj Sarajeva kao saobraćajnog čvorišta za čitavu Bosnu i Hercegovinu".

- Nije moguće tretirati svaki zahtjev za obustavljanjem saobraćaja na isti način, odnosno kupovati socijalni mir i blagonaklonost različitih udruženja na štetu građanki i građana Kantona Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo mora shvatiti da javne saobraćajnice nisu njihovo privatno vlasništvo koje mogu izdavati svakome ko ponudi njima prihvatljivu cijenu – istakla je Hasagić.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je istog dana kada je u Sarajevu došlo do saobraćajnog kolapsa kazao kako se hitno moraju mijenjati propisi koji reguliraju oblast zatvaranja glavnih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Sarajlijama dozlogrdile blokade saobraćaja zbog raznih utrka, zašto Vlada KS to dozvoljava?

- Pristupit ćemo izradi kalendara za neke manifestacije koje su od javnog značaja za KS i reducirati broj događaja zbog kojih se ulice zatvaraju za saobraćaj. Ponudit ćemo alternativne, manje frekventne saobraćajnice koje ne ugrožavaju kretanje ljudi i vozila – naveo je Konaković te dodao kako je već u subotu razgovarao sa ministrom saobraćaja KS Adnanom Štetom te je otkrio kako su u Ministarstvu pokrenute aktivnosti i da se saobraćajni kolaps poput ovog u subotu ne smije ponoviti.

Zbog obustave saobraćaja u subotu i gužve koja se stvorila u Sarajevu reagirali su i iz Kantonalnog odbora SDA kazavši kako su odlukom da se dozvoli blokiranje vitalnih gradskih saobraćajnica zbog biciklističke utrke, bez planiranih adekvatnih alternativnih pravaca, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja "potvrdili apsolutno odsustvo sluha i interesa za potrebe građana".

Istakli su da je organizacija sportsko-rekreativnih događaja poželjna i dobrodošla, ali isključivo na način na koji se neće ugroziti zdravlje, vrijeme i novac ogromne većine građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.