open-navfaktor-logo
search
Nekretnine
Zavod PIO FBiH od velikih objekata planira još prodati Dom penzionera u Bihaću
Nakon Doma penzionera Nedžarići u Sarajevu koji je prodat za 20,1 milion KM, nedovršeni Dom penzionera u Bihaću jedini je preostali objekat kojeg Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje namjerava prodati, potvrđeno je za Faktor iz Zavoda PIO.
03.04.2022. u 21:08
get url
text
Dom penzionera u Bihaću

Dom penzionera u Zenici radi 

- Dom u Bihaću jedini je preostali veliki objekat kojeg Zavod PIO planira prodati, a postupak prodaje još nije započeo jer još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Pored Bihaća, Zavod u vlasništvu ima i Dom penzionera u Zenici, ali on je u funkciji te, za sada, nemamo u planu prodavati taj objekt - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

Dom penzionera u Bihaću počeo se graditi prije rata i nikada nije dovršen. Posljednjih godina kao okupljalište narkomana, beskućnika, migranata, predstavljao je veliki problem, prije svega stanovnicima mjesne zajednice Jezero-Privilica.

- Sada nemamo problema sa migrantima u objektu Doma penzionera. Jesenas je stavljena zaštitna žica koja je prilično visoka i nemoguće je ući u objekat. Migranti su doduše dva puta provalili, ali građani su me blagovremeno obavijestili pa sam ja alarmirao policiju i sada hvala Bogu nemamo problema. Tu ogradu je finansirala Gradska uprava sa civilnom zaštitom. Dok nije postavljena, imali smo ogromnih problema.

Migranti su se okupljali u objektu, bilo je i droge, prostitucije..., ma užas. Znali su i zapaliti objekat. Zgrada se nalazi na obali Une, pet minuta od centra Bihaća. Mi koji živimo u blizini smo najviše bili na udaru - priča nam Asim Begatović, predsjednik Mjesne zajednice Jezero-Privilica.

Kaže kako jedva čekaju da se objekat proda.

"Odahnut ćemo" 

- Ta zgrada nikako da se proda. Odahnut ćemo kada to bude urađeno, bukvalno jedva čekamo taj dan. Svaki put kada pitamo zašto se ne rješava, dobijemo odgovor da su problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi - govori Begatović.

Federalni zavod PIO ne može uknjižiti objekat u zemljišne knjige jer se poslije rata ispostavilo kako na dijelu gdje se gradio dom ima nešto privatnog zemljišta. Vlasnik je potraživao zemljište, ali i tražio mnogo novca za prodaju.

Dom penzionera Bihać je ranijih godina procijenjen na 7,5 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.