open-navfaktor-logo
search
Nova količina
Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde dopremljene 342 doze vakcina
Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremljena nova količina vakcina protiv Covid-19.
25.05.2021. u 17:13
get url
text

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo naglašava da je riječ o najvećoj količini koja je dosad dopremljena na područje BPK Goražde.

- U pitanju su vakcine obezbjeđene putem mehanizma Covax, a dopremljene su 342 vakcine namjenjene za prvu dozu , od kojih 270 proizvođača AstraZeneca i 72 Pfizer vakcine. Takođe stiglo je još 100 vakcina AstraZeneca namjenjenih za revakcinaciju – pojasnila je dr. Bičo.

Po njenim riječima, sa današnjom isporukom, na područje BPK Goražde dopremljene su ukupno 1.434 vakcine namijenjene za prvu dozu.

Dr. Bičo ističe da je sa ovom dinamikom dopremanja vakcina teško procijeniti kada bi se u ovom kantonu moglo očekivati postizanje kolektivnog imuniteta, ali ohrabrujućom ocjenjuje činjenicu da interesovanje za imunizacijom raste. Prema podacima Zavoda, dosad je prijavljeno oko 4.000 građana, a dr. Bičo naglašava da se u svoje matične ambulante mogu prijaviti svi punoljetni građani.

- Mi smo već dostigli stopu od oko 5 posto vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stanovnika i po  Planu imunizacije treba da se vakciniše oko 5.000 osoba kada su u pitanju stariji  i hronični bolesnici, međutim nije bila tolika zainteresiranost jer se prijavilo oko 1.000. Međutim, sada zainteresiranost raste jer se za vakcinaciju mogu prijaviti i svi drugi građani koji žele da se vakcinišu iz bilo koje kategorije, ili koji su zaposleni u ustanovama gdje su izloženi riziku od obolijevanja – kazala je direktoica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Imunizacija u ambulantama domova zdravlja na području tog kantona nastavlja se od sutra, a već naredne sedmice očekuje se i nova pošiljka vakcina kineskog proizvođača, namjenjena za revakcinaciju. 

Trenutno je na području BPK Goražde sedam osoba pozitivno na koronavirus, dok je u izolaciji 16 osoba. U Covid izolacijskoj sobi u Kantonalnoj bolnici Goražde na liječenju je jedan pacijent, dok na klinici Podhrastovi u Sarajevu nema oboljelih s područja BPK. Od početka pandemije oporavilo se 2.005 osoba

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.