open-navfaktor-logo
search
Festival komedije
Završena još jedna "Mostarska liska": Najviše nagrada odnijela predstava "Sjećaš li se Doli Bel"
U Narodnom pozorištu Mostar sinoć je svečanom ceremonijom dodjele nagrada najboljima, a zatim predstavom u čast nagrađenih "Čorba od kanarinca" Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, zatvoren 17. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska".
01.10.2020. u 09:04
get url
text

Festival je trajao je od 25. do 30. septembra, a program je bio sačinjen od šest sjajnih predstava domaće produkcije. Posjetioci su imali priliku uživati i u izložbama "Komarac" humoristički prilozi iz mostarskih novina, i "Sloboda" autora Darija Terzića, nastala iz fundusa Centra za kulturu Mostar, te u mini koncertima mladih umjetnika. Festival je zvanično proglasio zatvorenim Rašid Hadžović, ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK.

- I ove godine uprkos situaciji u kojoj se nalazimo, organizatori Festivala zajedno sa direktorom Mujkanovićem, odlučili su da mostarskoj publici, koja itekako cijeni umjetnost, pruže kvalitetan sadržaj, i ja im na tome čestitam. A na našu čast i zadovoljstvo, kao i svih prethodnih godina, odlučili smo da podržimo ovaj festival. Izuzetno sam zadovoljan što festival "Mostarska liska" iz godine u godinu raste, i što svake godine pokazujemo da Mostar nudi jedan respektabilan događaj, koji se pozicionirao na značajno mjesto na međunarodnoj mapi festivala komedije, pokazavši da je žanr komedije bio i ostao itekako živ u našem gradu i društvu. Siguran sam da su građani i ove godine uživali u kvalitetnom progamskom sadržaju, da smo im uljepšali svakodnevnicu u ovom vremenu koje je ispunjeno mnogim izazovima, i da su se prisjetili opuštenijih i jednostavnijih dana, života i druženja. Iako se nalazimo u nepredvidivoj situaciji, izazvanoj virusom COVID-19, zbog čega su i predstave održane u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, još jednom smo pokazali prije svega strpljenje, ali i volju i hrabrost, te da više nego dobro funkcionišemo i u drugačijim okolnostima i izazovima. Virus korona sigurno nas je usporio u svakom segmentu naših života, ali nas ipak nije spriječio da održimo ovaj svima nama značajan Festival - istakao je ministar Hadžović.

Nagrade na festivalu, kao i prethodnih godina, dodijelio je Stručni žiri, Žiri medija i Žiri publike.

Odluke stručnog žirija

Stručni žiri ove godine je radio u sastavu: glumac i predsjednik žirija Dragan Jovičić, reditelj i član žirija Ivan Lemo i akademski slikar, nekadašnji direktor NP Mostar, član žirija Salko Pezo.

Velika liska, Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljena je predstavi "Identitluk" prema zbirci eseja Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. 

Velika liska/plaketa Ahmet Obradović, nagrada za najbolju režiju dodjeljena je Kokanu Mladenoviću za režiju predstave "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. 

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodjeljena je Ajli Hamzić. Uloga Safete Hadžavdić u predstavi "Identitluk" Ajle Hamzić nije slučaj u kojem glumica više ili manje reproduktivno odigra ono što joj pisac napiše, a reditelj usmjeri. Glumačke kreacije u ovoj autorskoj predstavi, pa tako i kreacija Ajle Hamzić, su kompleksno dramaturško, semantičko, kulturološko i ideološko koautorstvo koje nadilazi uobičajene glumačke zadatke.

Iako je u pitanju predstava kolektivno izbalansirane suigre cijelog ansambla, ipak je Ajla u svojim scenama sa velikim emotivnim ulogom dala predstavi i mračnije akorde koji su bili savršeno odmjereni njenim unutrašnjim psihoemotivnim uhom. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Velika liska za najboljeg glumca Festivala dodjeljena je Emiru Hadžihafizbegoviću. Jedan od najvećih regionalnih glumaca u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 još jednom je pokazao i dokazao svu raskoš svoga talenta. Prodornog glasovnog i emotivnog pianissima sa veličanstvenim cressendima do gromoglasnih replika, utjelovio je Mahmuta Zolja, ideologiziranu individuu patrijarhalne impostacije i depatetiziranog emotivnog naboja.

Specijalna nagrada – Velika liska za nadahnutu i energičnu igru Stručni žiri je dodijelio glumcu Davoru Goluboviću za ulogu Dine Zolja koju je impresivno i inteligentno iznio, po svom epskom i emotivnom rasponu i težini, slobodno možemo nazvati balkanskim Hamletom. Stvarajući klasični dramski luk svoje uloge u dinmici seksualnog i svjetonazorskog sazrijevanja, ovaj energični mladi glumac na pragu svoje glumačke zrelosti, demostrirao je svu silu zanata, ali i ponizne službe kolektivnoj kvaliteti igre i pisanoj riječi velikog pisca.

Specijalna nagrada – Velika liska za scenografiju dodjeljena je Adisi Vatreš Selimović za scenografiju predstave "Sjećaš li se Doli Bel". Ova praktična i poetična scenografija Adise Vatreš Selimović pokazuje koliko je važno da estetsko i funkcionalno oblikovanje prostora za igru daje inscenaciji njenu dramaturšku esenciju. Kovčezi i koferi postajali su krovovi, kreveti, zgrade i kavezi te skupa sa glumcima u vehementmom mizanscenu letjeli su kroz prostor i vrijeme, i fizički i metafizički. Jednostavnim dekorom scena je bila i puna i prazna, i lirski suptilna i epski velebna.

Žiri medija

Veliku lisku – nagradu za najbolju predstavu Žiri medija je jednoglasnom odlukom dodijelio predstavi "Sjećaš li se Doli Bel". Zbog dinamične kolektivne dramske igre i redateljskog pristupa, koji nas je 2 sata držao budnima i koncentrisanima na radnju. 

Žiri publike

Publika je, također, imala priliku odlučiti koja je to najbolja predstava po njihovom izboru. Glasanjem na poleđini karata svaku večer, najbolja predstava po odluci publike, je predstava "Sjećaš li se Doli Bel" sa prosječnom ocjenom 9,88.

Ovogodišnji festival održan je u sjećanje na rano preminulog glumca NP Mostar Mirsada Elezija. Svi sadržaji festivala održani su u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH koje su na snazi. Pokrovitelji festivala su Grad Mostar i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.