open-navfaktor-logo
search
Oktobar 1995.
Završio na Interpolovoj potjernici: Zbog čega je Ćiro Blažević proveo 17 dana u francuskom zatvoru?
Miroslav Ćiro Blažević krajem oktobra 1995. završio je u zatvoru, nakon što ga je francuska finansijska policija uhvatila u francuskoj zoni ženevskog aerodroma Cointrin.
09.02.2023. u 16:37
get url
text

Trener svih trenera koji je preminuo u srijedu u 88. godini života, tamo je završio zbog optužbi da je upleten u fudbalsku aferu stoljeća, kako se tada nazivalo suđenje Bernardu Tapieu, bivšem gazdi Olimpiquea iz Marseillea, podsjećaju Sportske novosti.

Nekadašnji generalni direktor marsejskog kluba Jean Pierre Barnes, teretio je Blaževića da je za 420.000 francuskih franaka sredio da 1989. neriješenim ishodom 0:0 završi utakmica između Nantesa, kojeg je tada Ćiro trenirao, i Tapievog Olimpiquea. I tako je Ćiro završio na Interpolovoj potjernici, odnosno u zatvoru u kojem je proveo ukupno 17 dana.

Kasnije protiv Ćire nije bila podignuta nikakva optužnica, a Barnes je svoj iskaz povukao.

Blažević je u to vrijeme bio i selektor Hrvatske. Vatreni su 15. novembra protiv Slovenije igrali utakmicu za odlazak na Evropsko prvenstvo, a trener im je sjedio iza rešetaka. Razmišljali su u Hrvatskoj i o promjeni na klupi, ali do toga nije došlo.

Hravtski selektor je iz zatvora pušten 6. novembra, tačno 17 dana nakon što je bio priveden.

- Nikad nisam mislio da me neko može strpati u zatvor. A zapravo, svako može završiti u zatvoru. Međutim, ne može se osuditi nevinog čovjeka, a ja sam nevin - govorio je tada.

Potom je objasnio detalje zbog kojih je morao 17 dana odležati "s one strane".

- Bernes je priznao na suđenju da me Tapie zamolio za iznos od 500.000 franaka da ne stavim Youma u tim. I potvrdio je da sam ignorirao Tapieu ponudu, čak i da sam se bio jako razljutio. Priznali su da je 420.000 franaka poslano na moj račun kako bih proslijedio proviziju za Piksija Stojkovića, odnosno da bi ga Nogometni savez Jugoslavije pustio u Marseille. Učini osam uslugu nekim ljudima koje sam dugo poznavao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.