open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Završne riječi Tužilaštva u "Respiratorima": Upozoreni da "ne filozofiraju", dokazi kontaminirani, nema ništa iz Kine...
Na jutros održanom ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine Tužilaštvo BiH je iznijelo završne riječi u predmetu "Respiratori".  
15.02.2023. u 15:36
get url
text

U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice F.H. Srebrena malina Srebrenica i direktor te firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

Novalića, Solaka i Hodžića Tužilaštvo je optužilo za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić na jutrošnjem ročištu su kazali kako smatraju da su provedenim dokazima tokom glavnog postupka "van razumne sumnje potpuno dokazali navode iz optužnice".

Bez filozofiranja...

Tužilac Pašić je na početku svoje završne riječi kazao kako će tužioci svoju završnu riječ iznijeti na način koji nije baš tipičan. I tako je i bilo.

Uslijedio je govor tužioca o tome šta je to visoka korupcija, navodnim opstrukcijama tokom istrage, kritikovao je odluke Sudskog vijeća u vezi s dokazima koje su mogli ili nisu mogli izvesti, odluke Suda tokom prethodnog postupka kada je odbio da tada osumnjičenima odredi pritvor, kritike na tvrdnje odbrane, na ponašanje svjedoka i relevantnih institucija od kojih su prikupljali dokumentaciju...

VEZANI TEKST - Ganibegović: Tužioci su vršili pritisak, lupali šakom od sto i tražili da okrivim Novalića, moje ispitivanje nije snimano

U jednom trenutku reagirao je predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, koji je zamolio tužioca da "prestane filozofirati i pređe na predmet".

Reagirala je i braniteljica Jelke Milićević, Senka Nožica, kazavši da "tužilac ponovo pravi predstavu za javnost", zaprijetivši da će "napustiti sudnicu dok tužilac filozofira".

Slično su reagirale i ostale odbrane, nakon čega je Pašić kazao da "ako čini neku povredu protiv njega mogu podnijeti disciplinsku tužbu", nakon čega je sudija Perić ponovo kazao tužiocu da "prestane filozofirati i okani se predstave", dok je odbrane zamolio da ne prigovaraju, napomenuvši da je rekao tužiocu da to što radi nije korektno.

Pašić je, između ostalog, u ovom dijelu obraćanja Sudu kazao da su prva saznanja o ovom slučaju došla od sredstava informisanja kao rezultat istraživačkog novinarstva, te da je specifičan po tome što ga nisu inicirali organi gonjenja. Kazao je da su istragu pratile brojne opstrukcije, da je izostalo obezbjeđenje istrage i da je Tužilaštvo najveći broj radnji poduzimalo samostalno. Kazao je da su sami prikupili 90 posto dokaza, dok je ostalih 10 posto bilo kontaminirano.

Žalio se na ponašanje Suda, govoreći kako tužiocima nije dozvoljeno da uvezuju dokaze tokom njihovog izvođenja, da je predmet komentarisan od predsjedavajućeg Vijeća u medijima, "čak i tri dana prije ove završne riječi", kada je sudija Perić za neki od medija kazao da "neki od slučajeva dođu pred Sud da bi se stvorio privid da se nešto radi u predmetima visoke korupcije", te da se "nada da se to ne odnosi na ovaj predmet". 

Pašić je potom kazao da riječ budžet potiče iz latinskog jezika, te da znači torba ili vreća, te da je u ovom slučaju "doslovno tretiran kao torba ili vreća" i da pokazuje "da je dovoljan jedan poziv ili poruka da se taj instrument iskoristi da se novac preda onima koji su podobni". Kazao je i da trenutno "vladaju principi starog i srednjeg vijeka" i da "građani koji pune tu torbu, odnosno budžet ne smiju preispitivati trošenje tog novca". 

VEZANI TEKST - Svjedokinja Tužilaštva BiH: Novalić nije intervenirao da se Srebrenoj malini da dozvola za uvoz respiratora

Kazao je da će o svemu konačnu riječ dati Sud, uz opasku kako "sudska vlast godinama ne ispunjava svoj zadatak". 

Također je kazao da je često spominjana javnost i to u smislu negativnog utjecaja na postupak, te da su odbrane isticale postojanje medijaplana. Dodao je da su "neki mediji izvještavali o njihovom radu afirmativno, neki negativno, ali da se oni nisu na to obazirali i da su provodili postupak kako i jesu i nisu se na to osvrtali". 

Pašić je potom kazao da su se presude u ranijem sistemu izricale tako da su počinjale sa rečenicom: "U ime naroda", te da ćemo "vidjeti da li će i sada biti tako". Potom je spomenuo kako je "BiH treća po korupciji u svijetu" i "kako je ovo krivični postupak koji će pokazati sve anomalije ovog sistema". 

Kazao je i da je Tužilaštvo najveći broj navoda dokazivalo direktnim dokazima, a da je odbrana imala koncept "pravdanja, a ne pobijanja" dokaza Tužilaštva. 

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je Sudskom vijeću da vodi računa o hronologiji izvedenih dokaza. 

On je kazao da se u konkretnom slučaju "određen broj lica udružio kako bi sredstva, koja su namijenjena za zaštitu i spašavanje, unaprijed znajući da će biti isplaćena isplatili nekome ko je prethodno odabran".

Nabavka opreme

Ustvrdio je da je "postojao dogovor premijera Vlade FBiH da će novac biti odobren prethodno odabranom ponuđaču za nabavku potrebne medicinske opreme, a da će se Federalna uprava civilne zaštite samo prividno pojaviti kao ugovorni organ, koji to svakako po zakonu ne može ni biti". 

Podsjetio je da je svjedokinja Sebija Izetbegović govorila o načinu kako se nabavlja takva oprema, da se formiraju komisije, u kojima moraju biti anesteziolozi i slično. 

- Međutim, kada želite taj novac dati nekome ko je prethodno odabran onda vam ne trebaju komisije - kazao je Hukeljić, ustvrdivši "da je sistem izigran da bi se dao novac nekome koga ste već odabrali", te da je "svrha bila pribavljanje koristi odabranom ponuđaču, koji nije imao nikakva saznanja o medicinskim sredstvima i opremi".

{$galerijaFotografija}

Kazao je i da bi sve ovo bilo moguće morao je biti izmijenjen Federalni štab civilne zaštite, te da smo imali priliku čuti svjedoke koji su govorili da je to urađeno jer je bio preglomazan, ali i da je "svjedočila Marina Bera, koja je jedini anesteziolog i ima stručna znanja rekla da to nije tačno". 

Podsjetio je na prepiske iz Viber grupe GENSEK u kojima se govori kako "Solaku treba dati krila", "Moramo promijeniti Štab, preglasati koga treba", kao i da "On jadan (Solak, op.a.) ne zna da ne odlučuje ni o čemu".

Ove poruke Hukeljić je protumačio na način da navodno Solak iako ne odlučuje "provodi postupak javne nabavke". 

Treći korak, kako je nastavio tužilac, bilo je da se osigura da Hodžić može uvesti respiratore. 

Kako je kazao Hukeljić, Hodžić se prvi put pojavljuje 25. marta 2020. godine u 21.30 kada zove Solaka i sa njim razgovara sedam minuta.

- To pobije njihove trvrdnje da nisu imali kontakt - kazao je Hukeljić, te dodao da je sutradan Hodžić došao u FUCZ i dostavio ponudu za maske, pozivajući se na razgovor s direktorom. 

Spomenuo je i SMS poruku koju je Hodžić poslao direktno premijeru 29. marta.

- Predstavlja se, kaže ko ga je poslao i da se javlja radi respiratora. Slijedi telefonski razgovor od 30 minuta, potom premijer šalje Hodžiću svoj privatni mail, on mu zatim šalje poruku da je poslao mail i premijer mu se zahvaljuje - naveo je Hukeljić, te dodao da je potom Novalić ponudu proslijedio sa svog privatnog maila na kabinet, a potom ga je Bahra Džaka, tehnički sekretar u Uredu premijera, proslijedila dalje.

VEZANI TEKST - Svjedokinja Džaka: Prvo pismo namjere potpisano faksimilom potpisa premijera, drugo potpisao "s nogu"

Hukeljić je kazao da "Bahra Džaka de facto provodi postupak javne nabavke zajedno sa Hodžićem" i da "je to dokaz da je samo privid da je postupak provela FUCZ". 

Hukeljić je kazao da je Hodžić sa FUCZ-om 3. aprila sklopio ugovor za nabavku 100 respiratora tipa HCVE003. Taj model mu je, kako je dalje kazao, ponudio svjedok Tužilaštva Kristian Marić iz firme Exotrade iz Rijeke, sa kojim je imao nepotpisan ugovor za 100 respiratora za 3,9 miliona eura bez prevoza. 

Taj ugovor je protokolisan i potom dostavljen u banku i, kako je kazao Hukeljić, to je bio "jedini pravi ugovor dostavljen Tužilaštvu". Na osnovu tog ugovora novac je transferisan FUCZ-u, a potom firmi FH Srebrena Malina. 

- Tada je Srebrena malina imala novac ali nije imala respiratore na stanju i onda pokuašava naći respiratore - naveo je Hukeljić, te dodao da je Hodžić potom obaviješten da tih respiratora više nema na stanju, da on o tome upoznaje Solaka i da se onda traže drugi respiratori.

VEZANI TEKST - Svjedokinja: Od svih koji su imali posla sa Marićem i Cicerom, jedino je Hodžić uspio za plaćeni novac dobiti robu

Tada se pojavljuje Sanja Lekić, nastavio je dalje tužilac, kojoj Marić, nakon što joj je propao posao sa Sinofarmom iz Srbije, predlaže da uđe u posao sa Hodžićem koji pristaje da kupi respiratore po dvostruko većoj cijeni. 

- Hodžić sve vrijeme govori da "mora vidjeti sa svojim ljudima". Kod njega je sve vrijeme prisutna nepovjerljivost. On je svjestan da se radi o trgovini ispod radara, ali ipak pristaje na sve to i zaključuje ugovor sa BTL-om i pristaje da plati dvostruku cijenu da bi od razlike mogli biti počašćeni učesnici u ovom postupku - naveo je Hukeljić. 

Kazao je da je plaćanje urađeno preko profakture za koju Tužilaštvo tvrdi da je krivotvorena. Ta profaktura došla je preko osobe Samir Cerić, za kojeg Sanja Lekić tvrdi da je njen poslovni partner, dok, kako je naveo, Tužilaštvo tvrdi da to nije istina.

- Na osnovu takve profakture izvršeno je plaćanje nekoj firmi u Kini za koju niko nije izvršio provjere - rekao je Hukeljić.

Dalje je kazao da je tek nakon što je izvršeno plaćanje po tom tripartitnom ugovoru promijenjen ugovor u FUCZ-u, za šta je odbrana tokom postupka tvrdila da je riječ o tehničkoj greški. 

"Nabavljeno je šta je nabavljeno"

Dalje je tužilac govorio o dozvoli koju je morala pribaviti Srebrena malina, da je za to bio zadužen tadašnji direktor Ureda premijera Hasan Ganibegović, te da su svjedoci iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdili da su pozivani radi toga. 

- I da su nabavljeni i najbolji respiratori, ovo je i dalje krivično djelo. Dogovorili su se ko će kupiti, pa je taj kupio. Nabavljeno je šta je nabavljeno - kazao je Hukeljić, te dodao da su nakon toga počele dileme šta je to. Ponovo je citirao razgovore iz grupe GENSEK, kazavši da je Edita Kalajdžić govorila da ugovor treba raskinuti, a da je premijer govorio da će time "samo gore napraviti". 

- Neki ljudi su upozoravali misleći da je greška, ali neki su znali da nije greška - kazao je.

Kazao je i da je "ostvarena korist nesporna, kako ona prividno zakonita tako i korist koju su očekivali od ovog pravnog posla", ne preciziravši ko je i koliku korist trebao ostvariti. 

Kazao je da je nanesena šteta "jer je nabavljeno nešto što je moglo biti korišteno za namjene za koje se nabavljalo, o čemu su svjedočili svjedoci Tužilaštva", te da "odbrana nije mogla dovesti nijednog vještaka koji bi te nalaze mogao pobiti". 

VEZANI TEKST - Hasan Ganibegović: Novalić bio "na svim snajperima", šta god da je uradio sudili bi mu; u Vladi svi znali za šta ide novac

- Tužilaštvo jeste svjesno da određene navode nije moglo dokazivati direktno nego zatvoreni krugom indicija - kazao je tužilac, obrazlažući to navodima da su s izuzetkom Hasana Ganibegovića, "drugi učesnici svjesno prikrivali tragove i dokaze". Kazao je da "Vijeće mora shvatiti da je to kad su u pitanju koruptivni slučajevi jedini način".

Također je kazao da jedino do čega Tužilaštvo nije moglo doći su bili dokazi iz Kine, jer se radi o "zatvorenoj državi", koja ne sarađuje u sistemu međunarodne pravne pomoći. 

Kada su u pitanju optužbe u odnosu na Jelku Milićević tužilac je ukratko kazao da je ona bila svjesna da se novac izdvaja za nabavku respiratora, da je znala da se radi o licu koje nije registrovanu za tu djelatnost, da nema bankovne garancije ili sličnog obezbjeđenja za novac koji se izdvaja i da nije poduzela ništa tim povodom. 

- Ne znamo gdje se respiratori nalaze, ni čemu služe, ali znamo da je ova nabavka urađena planski, smišljeno, prethodnim dogovorom i novac isplaćen FH Srebrenoj malini samo zato što je prethodno odabrana - kazao je na kraju Hukeljić. 

Na sljedećem ročištu završne riječi iznijet će odbrana premijera Fadila Novalića. 

Evo kako su zavšne riječi tužilaca nakon ročišta prokomentirale braniteljice Jelke Milićević i Fadila Novalića, advokatice Senka Nožica i Vasvija Vidović. 

Suđenje, "respiratori", Sud BiH, 15.02.2023
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.