open-navfaktor-logo
search
Podaci NOAA-e
Zbog erupcije na Suncu izdato upozorenje za jaku solarnu oluju koja ide ka Zemlji
Za Zemlju je izdato upozorenje za solarnu oluju nakon erupcije na Suncu.
11.04.2022. u 09:03
get url
text
Aurora

Primijećeno je nekoliko jakih geomagnetnih oluja, podaci su američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

To dolazi nakon što je intenzivna aktivnost na Suncu izazvala dvije različite "filamentne erupcije", poznate i kao koronalne ejekcije mase, koje su ispustile moćne, magnetizirane solarne vjetrove prema našoj planeti.

NOAA je oluju ocijenila kao G3, koja je klasifikovana kao jaka. U najgorem slučaju takve oluje mogu uzrokovati probleme sa satelitima i astronautima koji su trenutno u svemiru, kao i smetnje u radio i navigacijskim sistemima, te poremećaji za životinje koje migriraju.

S druge strane, solarne oluje također mogu dati izvanredne prizore poput sjevernog svjetla, koje su viđene tokom posljednjeg naleta.

Geomagnetska oluja je "veliki poremećaj Zemljine magnetosfere koji nastaje kada postoji vrlo efikasna razmjena energije solarnog vjetra u svemirsko okruženje koje okružuje Zemlju", navodi NOAA, prenosi Unilad.

Ovu oluju je također predvidio Space Weather.

Ove oluje su pogađale Zemlju i ranije, posebno 1859. godine, poznate kao Karingtonov događaj.

Bila je to najveća geomagnetska oluja do sada, koja je izazvala sjajnu auroru širom planete, ali i oštetila prilično ograničene električne i komunikacione vodove u to vrijeme.

Također, ranije ove godine, projekat Elona Muska Starlink bio je pogođen geomagnetskom olujom kada je uništeno 40 od ​​49 satelita. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.