open-navfaktor-logo
search
Inspekcija
Zbog neprovođenja epidemioloških mjera u FBiH u augustu izrečeno 87.300 KM kazni
Inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.
10.09.2021. u 08:43
get url
text

U toku augusta, prema trenutno dostupnim podacima, imali su ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 67 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 67 prekršajna naloga u iznosu 87.300 KM. Inspektori su također izrekli 191 rješenje o otklanjanju nedostataka, subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, i izdali šest rješenja o zabrani rada. Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne urpave za inspekcijske poslove u  Zeničko-dobojskom kantonu (500) i Kantonu 10 (420).

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su izvršili 107 inspekcijska nadzora, u okviru kojih su utvrdili sedam prekršaja, što podrazumijeva izdavanje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 13.000 KM, te izdali 12 rješenja o otklanjanju nedostataka i šest rješenja o zabrani rada.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove. 

Iz FUZIP-a napominju, kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druge pravne osobe i zdravstvene ustanove; za odgovorne osobe u firmama i preduzećima od 500 KM do 2.000,00 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizičke osobe od 100 KM do 2.000 KM,  s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH.

Apeluju na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.