open-navfaktor-logo
search
Šarkić pojasnio
Zbog povećanog broja oboljelih Dom zdravlja KS širi kapacitete, usluge iz "hladnog programa" reducirane
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donijeli su odluku o reduciranju zdravstvenih usluga iz domena "hladnog programa".
05.10.2021. u 14:44
get url
text

Saopćeno je to iz Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo te smo glasnogovornika ove zdravstvene ustanove Armana Šarkića upitali da nam pojasni na šta se to tačno odnosi te da li će vraćati pacijente koji dođu kod ljekara.

- To je sve ono što se može odgoditi na neko vrijeme, a da pri tome ne ugrožava zdravstveni status pacijenta. To su primjera radi kontrolni pregledi raznih vrsta, sve ono što odgađanjem ne narušava kontrolnu sliku, to su najčešće kontrolni pregledi, sve što nije akutno i što ne ugrožava zdravstveni status pacijenta – kazao je Šarkić te je istakao da se hroničnim bolesnicima neće uskratiti usluga.

Potcrtao je da je hladni program ona vrsta usluga čijim odgađanjem na neki vremenski period ne može biti ugrožen zdravstveni status pacijenta.

- Usljed pogoršane epidemiološke situacije i rasta broja oboljelih sa simptomima virusa COVID-19, prinuđeni smo privremeno izmjestiti Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (CBR) Doma zdravlja Centar Vrazova, od srijede 6. oktobra 2021. godine, u prostorije ambulante porodične medicine Kovači. Izmještanje CBR-a neophodno je zbog činjenice da Covid-ambulanta Doma zdravlja Centar Vrazova u posljednjem periodu bilježi znatan broj pacijenata sa područja općina Centar i Stari Grad koji traže ljekarsku pomoć – naveli su iz Doma zdravlja KS.

Ističu kako je zbog navedenih okolnosti menadžment JU Dom zdravlja KS zaključio da je nužno ponovno prostorno povećanje kapaciteta Covid-ambulante Centar Vrazova, a da je u međuvremenu donesena odluka o reduciranju usluga.

- Ova odluka je privremenog karaktera i bit će na snazi do stabilizacije epidemiološke slike u Kantonu Sarajevo. Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Centar Vrazova nastavlja s radom od 7.30 do 20.00 sati u ambulanti Kovači – naveli su iz Doma zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.