Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić održao je sastanak sa članovima Uprave Fudbalskog kluba Sarajevo u vezi s organizacijom utakmice 3. pretkola Evropske lige protiv bjeloruskog Bate Borisova, koju će sarajevski klub 8. augusta igrati na stadionu Bilino polje u Zenici.

- Nama je izuzetno drago što ste izabrali Zenicu, jer Zenica ima izgrađen sportski duh - istakao je premijer Ganić, koji je gostima obećao punu podršku u organizaciji te utakmice.

Ganić je pozvao sve navijače, kako one iz Sarajeva tako i iz Zenice, te drugih bh. gradova, da dođu i podrže bh. predstavnika.

- Sarajevo je domaćin u Zenici i, kada govorimo da je domaćin, želim da pošaljem poruku svim našim građanima, navijačima, ljubiteljima sporta da dođu u Zenicu i podrže Sarajevo, kao reprezentaciju, kao jednu našu nacionalnu ekipu koja igra u Evropskoj ligi - poručio je Ganić.

Četveročlanu delegaciju aktuelnog bh. prvaka i osvajača Kupa, u kojoj su bili generalna direktorica Sabrina Buljubašić, članica Uprave Ema Bukovica, te koordinator sportskog segmenta Emir Hadžić, predvodio je predsjednik sarajevskog kluba Senad Jahić.

On je zahvalio premijeru Ganiću i njegovim saradnicima koji su im dali osjećaj sigurnosti da domaću utakmicu svog kluba mogu organizovati u Zenici.

- Dobili smo obećanje i sigurnost da će se svi naši navijači osjećati sigurno, pored naših navijača Hordi zla, da sve porodice sa djecom mogu doći da mirno gledaju ovu utakmicu. Mislim da je ovo i prvi korak da se prebrodi animozitet između navijača i gradova Zenice i Sarajeva - smatra Jahić, koji je najavio da će se na dan utakmice ulaznice moći kupiti i u Zenici, a do tada samo u Fan shopu i na poznatim mjestima u Sarajevu.

Uprava policije ZDK, napomenuo je policijski komesar ZDK-a Semir Šut, uveliko radi na pripremi te utakmicu, za koju su već imali sastanke s klupskim vodstvima Čelika i Sarajeva, te navijačkim grupama.

- Ono što mogu reći da će Uprava policije učiniti sve da se igrači, Uprava i navijači Sarajeva, koji dođu iz Sarajeva, ali i navijači iz Zenice i ZDK, koji dođu da prate utakmicu, osjećaju sigurno. Kako na samoj utakmici, tako i na odlasku i polasku - najavio je Šut, koji je dodao kako neće žaliti resurse te da će angažovati dovoljan broj policijskih službenika "kako bi to bio jedan lijep i nezaboravan sportski događaj".

Napravljen je, napominje Šut, i protokol s Upravom policije Kantona Sarajevo, koja će im pružiti ispomoć te s kojom imaju jako dobru saradnju.

- Apelujem na sve građane Zenice, na navijačke grupe, vlasnike ugostiteljskih objekata… da, kao i uvijek do sada, pokažu da su dobri domaćini - istakao je Šut, koji je ustvrdio da će na dan odigravanja utakmice svi animoziteti između navijača iz dva grada ostaviti po strani.

- Možda je prilika da ovo bude jedna prekretnica, da krenemo i da svi učinimo dodatni napor da popravljamo odnose između navijačkih grupa, uprava sportskih klubova, kako bi svaka utakmica u Bosni i Hercegovini bila sportska priredba - poručio je Šut.

Koordinator sarajevskog kluba Hadžić, koji je nosio dres i Čelika i Sarajeva, uvjeren je kako bh. prvak ima šansi da izbori prolaz.

- Moram da kažem da igramo sa slabijim protivnikom, u odnosu na prošlu godinu, kada smo imali Atalantu. Sinoć je Zrinjski pokazao u utakmici protiv Utrechta, gdje je bio, hajde da kažem, apsolutni autsajder, da se može i da je u fudbalu sve moguće. Tako da pred punim Bilinim poljem očekujemo dobru utakmicu i da ćemo napraviti dobar rezultat, da imamo prostora da se u revanšu za sedam dana nadamo prolazu - kazao je Hadžić.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, te ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahija Kozlić.