open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Zdravstvena zaštita djece prilagođena pandemijskim uvjetima, dosad zabilježena 234 slučaja zaraze
Od početka pandemije koronavirusa u Kantonu Sarajevo registrovana su 234 slučaja zaraze kod osoba uzrasta ispod 18 godina, kazala je na današnoj press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo pedijatrica dr. Amra Junuzović-Kaljić.
17.08.2020. u 14:23
get url
text

Prema njenim riječima, ovaj broj čini 7,1 posto od svih oboljelih od koronavirusa.

- Zabilježena su 74 slučaja kod djece u dobnoj grupi do šest godina, 87 slučajeva kod djece od sedam do 14 godina, te 72 slučaja u dobrnoj grupi do 15 do 18 godina. Iz ove grupe kovid-pozitivnih, 92 posto su asimptomatski ili su to blage kliničke slike – kazala je Junuzović-Kaljić.

Obajsnila je da se u blagim kliničkim slikama kod djece susreću sa povišenom tjelesnom temperaturom, lošim općim osjećajem, kašljem, malaksalošću...

- Prema otežanom disanju, već se razvijaju teže kliničke slike koje zahtjevaju odgovarajuću terapiju. Treba napomenuti da veći broj djece, u odnosu na odrasle oboljele od koronavirusa, razvija kliničke slike poput crijevnih infekcija, koje su praćene temperaturom, prolivom i povraćanjem – kazala je.

Pedijatrica je dodala da su se kod zaraženih koronavirusom u tinejdžerskoj dobi susreli s nekoliko slučajeva gubitka čula mirisa.

- Teži klinički slučajevi su upale pluća, koje su u većini slučajeva prolazile bez komplikacija. Statistički podaci koje mi imamo, korespondiraju sa podacima drugih zemalja u regionu i svijetu. U Kantonu Sarajevo od početka pandemije nisu zabilježeni smrtni ishodi kod osoba mlađih od 18 godina – kazala je.

Junuzovilć-Kaljić je istakla da je zdravstvena zaštita djece organizirana na način da je prilagođena pandemijskim uvjetima.

- U primarnoj zdravstvenoj zaštiti na nivou JU "Domovi zdravlja KS" pedijatrijski timovi koji su raspoređeni u organizacionim jedinicama su svakodnevno na usluzi oboljeloj djeci i djeci koja zahtijevaju bilo kakvu zdravstvenu uslugu - kazala je dodavši kako je pojačana dostupnost komunikacije putem telefona, SMS poruka, mailova i slučno, te se na taj način komunicira s roditeljima.

- Usmjereni smo na smanjivanje tih "krupnijih" dolazaka u zdravstvenu ustanovu. Djeca, naravno, dolaze u ambulante u pratnji, ali jedne odrasle osobe. Svaki pacijent u čekaonicu ulazi poštivajući svoj termin, radi smanjivanja čekanja i vremena provedenog u zdravstvenoj ustanovi. Sve su to mjere koje smo poduzeli da bismo smanjili širenje oboljevanja od koronavirusa - objasnila je.

Pedijatrica je dodala da su dodatno izdvojene ambulante za preglede djece koja su pod sumnjom da su zaražena koronavirusaom.

- To su takozvane "febrilne ambulante". Većina naše djece se zarazi u porodičnim kontaktima, dakle od svojih roditelja, ili članova bliskih porodici. Ta djeca ostaju u izolaciji na način da ih pratimo, imamo monitroing po danima, roditelji se obavezuju da svakodnevno javljaju zdravstveno stanje djeteta. Po procjeni se dijete testira i također se obavlja pregled eventualno zaraženog djeteta uz proširenje dijagnostičkih procedura i naravno terapije. Što se tiče težih kliničkih slučajeva, kojih je zaista malo, djeca se na hospitalizaciju upućuju u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na Pedijatrijsku kliniku, te Pedijatrijsko odjeljenje Opće bolnice u Sarajevu - rekla je Junuzović- Kaljić.

Naglasila je da je opterećenje zdravstvenog sistema zbog koronavirusa dovelo do redukcije vakcinacije djece.

- Stalno pozivamo roditelje da u situaciji u kojoj je vakcinacija nepotpuna, da to upotpunimo, da nam djeca dođu na vakcinu, naravno po zakazanim terminima i pregledima. Zaštita od infektivnih bolesti od kojih možemo da zaštitimo djecu vakcinacijom od velike je važnosti, posebno u uvjetima pandemije - zaključila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.