open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zdravstveni radnici HNK ipak idu u generalni štrajk
Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održat će se u četvrtak s početkom od osam sati, potvrđeno je danas na vanrednoj konferenciji za medije dvaju sindikata koji okupljaju medicinare u ovom kantonu.
Nedim Pobrić
08.12.2020. u 14:08
get url
text

Tri dana prije zakazanog štrajka Vlada HNK-a dostavila je akt sindikatima koji sadrži protokol o pregovorima sa sindikatom zdravstvenih radnika, koji bi trebali započeti u petak (11. decembra).

- U tom protokolu navedeno je da se predviđa prekid štrajka, odnosno da sindikat ne može stupiti u generalni štrajk dok pregovori traju, a početak pregovora zakazan je za petak, odnosno dan nakon planiranog generalnog štrajka. Takav, ucjenjivački odnos Vlade HNK-a i resornog ministra zdravstva pokazuje da im je jedini cilj u ovom trenutku da pod svaku cijenu najavljenog generalnog štrajka ne bude ili da se on prekine, a da se ništa ne postigne. U tom aktu nije navedeno ni koliko će pregovori trajati, ni kada će i s kakvim ishodom završiti, niti se kaže šta se tu nama nudi i koliko nam se nudi. U tom smislu nastavljaju se završne pripreme za generalni štrajk, a Vladi smo ostavili rok do sutra u 12 sati da sazove hitnu sjednicu Mirovnog vijeća u prostorijama Ministarstva zdravstva i da se pokuša postići dogovor - kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Dodao je i da će za eventualne posljedice odgovarati premijer Nevenko Herceg i ministar zdravstva HNK-a Goran Opsenica.

- Pripreme idu svojim tokom, s tim da imamo problem s Domom zdravlja Mostar čiji direktor Mario Kordić dosad nije dostavio sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati tokom štrajka. Molimo ovim putem i ljekare i ostale radnike u zdravstvu koji u svoje ili nečije ime budu vršili pritisak na naše članstvo u smislu poslova koji se prekidaju, iste ćemo javno prozvati i okarakterisati ih kao one koji ometaju provođenje štrajka - rekao je Vuković.

Ponovio je da je osnovni zahtjev sastanak s predstavnicima vlasti te na koncu i potpis novog Kolektivnog ugovora. Prvi korak prema njegovim riječima trebalo bi biti Mirovno vijeće. Dok se to ne uradi, od štrajka se sigurno neće odustati, poručeno je. Kazao je na kraju i da sindikati stoje iza svojih odluka, uz poziv svim članova na solidarnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.