open-navfaktor-logo
search
Oštre poruke Tužilaštvu
"Zelene beretke" iz Dobrovoljačke: Koliko je podignuto optužnica za 14.000 ubijenih Sarajlija i 1.600 djece?
U ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, okupili su se članovi "Zelenih beretki", nekadašnji borci, kao i građani Sarajeva, kako bi odali počast stradalim saborcima u ovoj ulici 3. maja 1992. godine.
03.05.2022. u 10:43
get url
text

Okupljeni su na današnjem obilježavanju izrazili oštar protest zbog podizanja optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv 10 osoba iz tadašnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha Republike Bosne i Hercegovine, za koje su kazali da je pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora.

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja građana Zelene beretke, kazao je da poslije 30 godina "vidimo nepravdu prema nama braniocima koja se nameće".

- Tužilaštvo BiH pod pritiskom Tužilaštva agresora Srbije pokrenulo je postupak kažnjavanja navodnih zločina u ulici Dobrovoljačka. To je bio legitimni vojni cilj. Niko nije mogao garantirati mirni prolaz kada je Alija Izetbegović tada bio zarobljenik. Danas imamo izjave u Tužilaštvu kao da Izetbegović nije bio zarobljenik. Danas imamo povike da se istraga proširi i na 2. maj kada su branioci branili gole živote. Pozivamo sve političke snage koje se zovu patriotskim da prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste sve branioce koji se nalaze u Srbiji. Ako ste bili vojnik, nemate političku partiju iza sebe možete truhnuti u srpskom zatvoru. To političari moraju od ovog dana pokrenuti - kazao je Švrakić.

VEZANI TEKST - Trideseta godišnjica "Dobrovoljačke": Dan kada su se odvijali presudni događaji za odbranu BiH

Dodao je da se mora zaustaviti zlostavljanje branilaca BiH.

- Dobro znamo ko je bio general JNA Milutin Kukanjac. On je rekao da je bila vojna kolona i kao vojna formacija izlazili su kao vojni legitimni cilj i u vojnoj formaciji. Isti taj komandant Kukanjac kazao je da je ubijeno pet visokopozicioniranih pripadnika JNA i jedan vojnik koji je tu bio na služenju vojske. Pitamo se sada za 85 km vojne linije i odbrane i vatrenog obruča koliko je podignuto optužnica za 14.000 ubijenih Sarajlija i 1.600 djece. Pozivamo Tužilaštvo BiH da reaguje, novinari su pronašli snajperistu koji je 200 metara od nas. Je li to posao novinara? Ne trebamo više trpjeti ovakvu nepravdu. Branili smo svoj prag i stajali smo ovdje, nismo otišli ni na Pale ni u Beograd - kazao je Švrakić.

Dodao je kako "Srbija opet ima namjeru da napadne BiH zato kupuje toliko naoružanje".

- Ne može nama suditi druga država osim naše države. Ne mogu se dešavati ovakva politička suđenja. Tražili smo pravdu, pravda će se izgleda slomiti nama na leđima. Pozivam vas da ostanemo jedinstveni i da pokušamo odbraniti našu čast - kazao je Švrakić.

{$galerijaFotografija}

Vahid Alić, predsjednik Zelenih beretki Stari Grad podsjetio je na događaje od 2. maja, koji su prethodili "Dobrovoljačkoj".

- Drugog maja je gađan repetitor na Humu, Glavna pošta, a pokušano je i zauzimanje zgrade Predsjedništva RBiH. To je faktički bio državni udar. Zahvaljujući Zelenim beretkama, MUP-u i drugim formacijama Teritorijalne odbrane i drugih formacija uspjeli smo poraziti četvrtu vojnu silu u Evropi i vratiti je na početne postavke - kazao je Alić.

Kazao je i da je to bio pokušaj presijecanja grada.

- Tog dana je otet predsjednik Alija Izetbegović na aerodromu. Pregovori su trajali do kasno u noć kada je dogovorena razmjena Izetbegovića za Milutina Kukanjca koja je trebala biti obavljena u bivšoj Dobrovoljačkoj. JNA nije ispoštovala dogovorene uslove. Napustili su kasarnu pod punom ratnom opremom, izvršili su provokaciju pucanjam i došlo je do razmjene vatre. Određeni broj je stradao, ostali su zarobljeni i kasnije razmijenjeni. Brojčano stanje ubijenih pripadnika JNA je šest, a ostali su poginuli u napadu na grad Sarajevo, Predsjedništvo BiH - podvukao je Alić.

Organizatori su nakon obraćanja pozvali okupljene da se raziđu, zbog najavljenog dolaska delegacije iz RS-a. 

Zelene Beretke, 03.05.2022.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.