Nedjelja, 14.08.2022.
FOTO: AA

Zeleni tabuti u hali Fabrike akumulatora svjedoče o genocidu iz jula 1995.

Zeleni tabuti sa posmrtnim ostacima devet žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice, sjedoče o strašnom zločinu počinjenom u ovom gradu u istočnoj Bosni.

Jedan do drugog, poredani su Sead, Alija, Hasan, Hasib, Zuhdija, Bajro, Ibrahim, Salko i Kemal. Svjedoče o najvećem masovnom stradanju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Njihova nekompletna tijela danas će iz hale bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari biti prenesena u Musalu u mezarju Memorijalnog centra. 

Konačan smiraj će pronađi sutra, nakon 25 godina traganja za njihovim kostima. 

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh