open-navfaktor-logo
search
Blijede partije
Željina kriza: Na proljeće isti broj poraza kao za kompletnu jesen
Svaka utakmica do kraja u rangu je finala. Parola je to koju su navijači Željezničara istaknuli na južnoj tribini stadiona Grbavica tokom utakmice s Igmanom.
04.05.2023. u 21:35
get url
text

Na kraju je završeno rezultatom 1:1, što je ishod koji četiri kola prije kraja sezone komplikuje borbu Željezničara za izlazak u Evropu.

S obzirom na to da trofej ni ove godine neće doći na Grbavicu, još jedna sezona bez Evrope bila bi novo veliko razočarenje za navijače, koji su uvijek rame uz rame sa Željom.

Plavi su ove sezone zaustavljeni u polufinalu Kupa Bosne i Hercegovine. Eliminirao ih je mostarski Velež.

Želji nije pomogla ni promjena trenera. Nermin Bašić naslijedio je Edisa Mulalića, no Travničanin nije razdrmao ekipu, niti donio pozitivan šok koji se očekivao.

Klub s Grbavice ne briljira na proljeće. U 10 utakmica skupio je samo 13 bodova, uz četiri pobjede, remi i čak pet poraza i negativnu gol-razliku 9:11. U prvih 19 kola jesenjeg dijela Premijer lige Željo je, također, pet puta poražen.

Više poraza od Plavih u 10 proljetnih kola imaju samo Posušje (sedam) i Široki Brijeg (šest), a pet puta je teren pognute glave napustio i Leotar.

Igman je, primjera radi, pod palicom Husrefa Musemića osvojio 13 bodova kao i Željo, a uspješniji od Bašićevih izabranika na proljeće su Borac (19 bodova), Velež (20 bodova), Sarajevo (22 boda) i Zrinjski (27 bodova).

Od pozicije koja garantuje plasman u Evropu Željo je trenutno udaljen pet bodova. Ukoliko pehar Kupa BiH na Bilinom polju u Zenici podigne Zrinjski, u kvalifikacije za Konferencijsku ligu će i četvrtoplasirani tim Premijer lige BiH.

Do kraja sezone Željo igra protiv konkurenata za plasman u Evropu (Velež, Sarajevo), te timova koji se grčevito bore za opstanak (Posušje, Sloboda).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.